”Vi kan leverera lösningarna idag!”

Det kraftigt växande behovet av el stod i fokus under det tredje avsnittet av Teknikföretagens livesändningar med anledning av organisationens 125-årsfirande. – Vi måste använda dagens möjligheter för att lösa framtidens problem, säger Azelios vd Jonas Eklind och utlovar lagrad solenergi – dygnet runt.

Emilia Käck, Teknikföretagen, Jonas Eklind, Azelio, Ulf Hellström, ABB, och programledare Marianne Rundström. Emilia Käck, Teknikföretagen, Jonas Eklind, Azelio, Ulf Hellström, ABB, och programledare Marianne Rundström.

Nyhet
15 apr. 2021
Sakområde:

Sverige står inför ett kraftigt växande behov av el konstaterades när Teknikföretagen lyfte energifrågan i organisationens serie av livesändningar om omställning, lösningar och framtiden. Teknikföretagen fyller 125 år och lika länge har medlemsföretagen behövt energi. Hur behovet ska täckas framöver när el i betydligt större mängd blir en viktig nyckel för att klara omställningen till ett mer hållbart samhälle väcker frågor, men det finns också lösningar visade det sig i TV-studion.

– Om inte de som bestämmer förstår så kommer slutanvändarna att gå före och bygga sina egna anläggningar med förnybar elproduktion och energilagring. I slutändan kommer då inte elnäten att behövas, sa Jonas Eklind - vd för Azelio som fokuserar på lagring av framförallt solenergi, vilket ger tillgång till energi dygnet runt.

– Att vi har tillräckligt med energi på årsbasis betyder ju inte att du har energin vid en viss tidpunkt på en viss plats, man behöver lagring och styrbarhet. Vi har en lösning som är redo här och nu, då behöver vi inte vänta i 20-30 år på att det ska byggas.

Att det är bråttom underströk Teknikföretagens Emilia Käck.

"Det är inga lätta frågor men det får inte stanna vid utredningar."

– Vi vill se action! Det är mycket som behöver ske på kort tid. Det är inga lätta frågor men det får inte stanna vid utredningar. Vi saknar laddinfrastruktur. Det tar lång tid att bygga ut nya elnät. Vi har stängt ner planerbar el och fått in en stor del vindkraft vilket innebär att det är överskott ibland men andra timmar underskott. Det finns jättemycket lösningar därute, det gäller att vi använder dem – det är en stor transformation vi ska gå igenom.

Enorm konkurrensfördel

Beslutsfattarna fick kritik för både för dåligt tempo och bristande kunskap om energifrågan. Elektricitetens betydelse bekräftades av regeringens ”elektrifieringsgeneral” Truls Borgström.

– I grunden handlar det om klimatmålen vi har i Sverige, en tredjedel av utsläppen kommer från industrin och en tredjedel från transporter. Elektrifieringen kommer att vara avgörande för att minska dem. Vi är inne i en andra elektrifieringsvåg, mer komplicerad än den på 1900-talet, sa han.

"Två tydliga inriktningar är att vi behöver planer för en fördubblad användning till 2045 och en halvering av ledtiderna för nya elnät."

– Det är ett historiskt steg, till 2045 kommer vi att se en långtgående elektrifiering och det ska ske i en tid med många olika aktörer och med politik och styrmedel som är ganska komplext. Det går snabbare nu och i en annan omfattning än för bara några år sedan vilket har mycket att göra med industriplanerna på fossilfritt järn och stål i framförallt norra Sverige. Vi försöker att ta ett grepp om hur vi ska få elsystem att utvecklas i takt med behoven. Två tydliga inriktningar är att vi behöver planer för en fördubblad användning till 2045 och en halvering av ledtiderna för nya elnät. Utmaningen är att många aktörer är inblandade och att vi landar i konkreta åtgärder som gör skillnad, sa Truls Borgström i sändningen.

Med europeiska mått ligger Sverige redan bra till, 73 procent av Europas energi är fossil rapporterade Centerpartiets europaparlamentariker Emma Wiesner som har en bakgrund inom bland annat Northvolt.

– Här nere brottas med man med stora mängder kol, olja och gas i el- och värmesektorn. Jag skulle gissa att nästa stora grej blir koldioxidmärkning, att man inte bara tittar på prislappen utan också på hur mycket koldioxid varan har släppt ut. Det är en enormt stor fördel den svenska industrin när vi har så mycket produktion som faktiskt görs med låga utsläpp.

Se programmet i efterhand i spelaren nedan.

I nästa avsnitt, onsdag 21 april kl.16.00, sätter Teknikföretagen fokus på frågan om industrings digitalisering, med bland andra Annie Lööf, Partiledare Centerpartiet, Tom Erixon, vd Alfa Laval, och Ola Jansson, Director Automotive & Transportation, Aerospace & Defense and Test – Nordic Global Sales & Services Product Lifecycle Management Siemens.