– Sverige kan vara en katalysator och bli en världsmakt inom hållbarhet utropade IBM:s vd Vahid Zohali och satte tonen i det sjätte och avslutande avsnittet av Teknikföretagens serie av livesändningar om hållbarhet och den omställning som organisationens medlemsföretag står inför tillsammans med en stor del av samhället.
För att bli en vinnare i det snabba racet, säkra konkurrenskraft och i förlängningen Sveriges välstånd behövs en bred och aktiv industripolitik, upprepade Teknikföretagens vd Klas Wåhlberg i studion medan IBM Sveriges vd Vahid Zohali efterlyste en övergripande vision och pekade på Sveriges chans att bli en ledande global aktör i det geopolitiska läge som råder.
– Vi ger den långsiktighet som industrin behöver och har lyckats att ena en stor del av riksdagen bakom långsiktiga mål för var Sverige ska vara om 25 år. Vi ska vara världens första fossilfria välfärdsland, menade Miljöpartiets Per Bolund och fick Moderaternas Ulf Kristersson att ifrågasätta realismen i regeringens plan.
– Jag gillar seriösa målsättningar, visioner blir lätt något fluffigt, luftslott som ingen tror att vi ska klara. De måste vara trovärdiga, robusta, följas upp och visa resultat.
Dennis Helfridsson (ABB Sverige), Katja Lindvall (Moving Floor), Vahid Zohali (IBM Sverige) och Marianne Rundström i studion.
Kortare tillståndsprocesser
Replikskiftena i studion tydliggjorde stora skillnader i synen på vad som krävs för att omställningen ska bli verklighet och en framgång. I energifrågan är de redan kända motsatta positionerna kanske allra tydligast och kärnkraftens vara eller inte avhandlades snabbt i debatten som kom att innehålla både avslappnade skratt och skarpa angrepp från de båda partiföreträdarna, tydligt i startgroparna inför en valrörelse som kan bli den mest laddade på många år.
– Jag tycker redan att jag har läst valaffischerna, utbrast programledaren Marianne Rundström i studion dit hon plockade ner ett urval av de många angelägna frågor som lyfts under tv-seriens gång. Långsamheten i tillståndsprocesserna var en av dem, där Per Bolund lovade kortare väntetider – det offentliga Sveriges ansvar för att stötta omställningen i sina upphandlingar en annan, där Ulf Kristersson efterlyste laddinfrastruktur när Miljöpartiets språkrör lovade fler offentliga miljöbilar.
Matematik är grunden
Utbildning och kompetens har varit en genomgående fråga under Teknikföretagens liveserie och fick stort utrymme även i studion.
– Vi har en fantastisk industri och är erkänt duktiga. För att bevara positionen måste vi satsa på skolan och bredda intresset bland våra yngre, konstaterade ABB Sveriges vd Dennis Helfridsson och efterlyste större mångfald och ”hela paletten”.
– Mer matematik är grunden så att de söker sig vidare till naturvetenskapliga och tekniska utbildningar – där vill jag lägga krutet, menade Ulf Kristersson och fick medhåll av Per Bolund om skolans betydelse.
– Men här och nu vill vi samarbeta med arbetsmarknadens parter så att man ska kunna skärpa sin kompetens, att dieselingenjörerna får hjälp att utbilda sig för att också kunna arbeta med elmotorer.
Teknikföretagens vd Klas Wåhlberg som avslutade programmet kan se fram emot en spännande valrörelse med en organisation som visat muskler, betydelse och framtidskraft under liveserien och som nu fortsätter att fira 125 år – på webben.
– Man betraktar industrin som en möjliggörare och det är det vi vill se!
Klas Wåhlberg (Teknikföretagen) och Marianne Rundström.