Länkarna på arbetsmiljösidorna är under omarbetning med anledning av Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur som träder i kraft 1 januari 2025. Vissa länkar kanske inte kan nås pga detta under vecka 1 och 2.

”Skolan måste anpassas för 2000-talet”

Det blev en het diskussion om relationen mellan utbildningssystemet och industrin när Teknikföretagen rivstartade sin TV-serie om lösningar med anledning av organisationens 125-årsfirande. – Timplan och innehåll i skolan måste ses över, menade Liberalernas Nyamko Sabuni i livesändningen.

Jonas Albertson, vd för Epiroc Rock Drills AB, Frida Andersson, expert på kompetensförsörjning vid Teknikföretagen, Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna och Marianne Rundström, programledare. Jonas Albertson, vd för Epiroc Rock Drills AB, Frida Andersson, expert på kompetensförsörjning vid Teknikföretagen, Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna och Marianne Rundström, programledare.

Nyhet
01 apr. 2021
Sakområde:

Kompetensfrågan var i fokus när det första av sex avsnitt från Teknikföretagen direktsändes under onsdagseftermiddagen. Kunskap är hårdvaluta i den enorma omställning som industrin genomgår mot digitalisering, elektrifiering och AI förklarade Britt Nordström som leder Teknikföretagens Region Mitt.

Och frågan är akut – 9 av 10 företag saknar den kompetens de behöver och en stor del uppger att bristen innebär att de till och med tvingas att avstå från affärer på grund av detta.

– Industrin står för många av lösningarna och pekar på vägen framåt, betonade Teknikföretagens vd Klas Wåhlberg i sändningen.

– Men hur ska det gå till när ungdomar hellre vill bli veganer än ingenjörer? undrade programledaren Marianne Rundström.

Unga har ett stort intresse för hållbarhet och klimat även om få söker utbildningarna, menade Frida Andersson som är expert på kompetensförsörjning vid Teknikföretagen – en bild som bekräftas av Jonas Albertson, vd för Epiroc Rock Drills AB.

– Vi har märkt ett otroligt skifte de senaste fem åren. När jag introducerar nya medarbetare idag blir man bombarderad av frågor runt hållbarhetsaspekter. Det börjar bli en förutsättning för att vara attraktiv överhuvudtaget.

Krav på matchning och utbildningssystem

Diskussionen i TV-studion kom att fokusera på relationen mellan utbildningssystemet och företagen. Vem har ansvaret för att den kompetens som krävs för omställningen växer fram?

– Det finns en gräns för vilket ansvar ett företag kan ta – många är inte så stora, sa Teknikföretagens Frida Andersson. Dessutom upplever man att det är svårt att utveckla utbildningssystemet, som inte har i uppdrag att ta hänsyn till företagens behov.

Det måste finnas finansiering och ekonomiska incitament för att samverka.

Liberalernas Nyamko Sabuni som tidigare var biträdande utbildningsminister vill ställa hårdare krav på utbildningssystemet och beklagade den dåliga matchningen.

– Människor utbildas inte till rätt saker. Vi förmår inte det livslånga lärandet. Den svenska skolan måste anpassa sig till 2000-talets krav och vi måste se över timplanerna – svenska elever går färre timmar och det är för lite fokus på matematik och naturorienterade ämnen. När man kommer till högskolan eller universitetet måste man repetera gymnasiekompetensen – där har vi ett stort ansvar för att grundskolan håller högre nivå.

Men Nyamko Sabuni menade också att företagen har ett ansvar för kompetensutvecklingen.

– Som politiker bestämmer vi inte innehållet, företagen måste berätta exakt vad de behöver. Vi är mitt uppe i en omställning – utbildningssystemet kanske uppfyller 1900-talets krav, men inte 2000-talets behov.

I nästa avsnitt, onsdag 7 april, sätter Teknikföretagen fokus på frågan om svensk produktion, med bland andra näringsminister Ibrahim Baylan som gäst. Läs mer här.