Golv som rör sig — minskar en världsutmaning

Ett självstädande golv som flyttar sig under djuren innebär bättre hygien och minskat behov av antibiotika. När även Kina kräver minskning av föroreningar innebär det nya möjligheter för gotländska Moving Floor.


Idag
04 feb. 2021
Sakområde:

Enligt världshälsoorganisationen WHO är antibiotikaresistens ett av de största hoten mot global hälsa. Men trots den stora risken hälls mängder av antibiotika i vatten och mat till djur — i onödan. Den förebyggande medicineringen gör nämligen att man kan slarva med renhållningen bland djuren, och därmed spara in på personalkostnader.

– Antibiotika är en billig lösning för att maskera dålig djurhållning, konstaterar Oskar Nilsson som är laboratorieveterinär vid Statens Veterinärmedicinska anstalt.

Oskar Nilsson, laboratorieveterinär vid Statens Veterinärmedicinska anstalt.

Gotländska Moving Floors koncept går verkligen utanför boxen, i bokstavlig mening. Genom att flytta själva golvet under djuren transporteras avföringen bort, det blir renare och det krävs mindre antibiotika.

Hygien viktig för hälsa

Idén föddes när uppfinnaren Tommy Lindvall såg ett tv-reportage från National Geographic om hur gnuer lever i tusentals tillsammans utan att bli sjuka, eftersom de flyttar sig från sitt gödsel på savannen.

Tommy Lindvall insåg, att om inte djuren kan flytta sig måste golvet som de lever på röra sig istället.  

– Hygienen är viktig för att se till att djuren är friska, säger laboratorieveterinären Oskar Nilsson. Djurhållning är en svensk paradgren. Vi har restriktioner kring användningen av medicin till djur, vilket numer även gäller i resten av Europa.

– Och i Sverige behandlar vi normalt enbart det djur som är sjukt, i andra länder ger man hela gruppen medicin eftersom det är enklare att sprida antibiotikan i maten eller vattnet.

Det är ganska billiga läkemedel, förklarar Oskar Nilsson och påpekar att de rörliga golven också är skönare att leva på än golv med rännor.

moving-floor2.jpg

Krav i Kina innebär bra läge

Moving Floor siktar nu på den kinesiska marknaden, berättar vd Peg Söderberg. 

– Varannan gris i världen finns i Kina och de befinner sig i en omstrukturering av sin industri där en ganska stor hänsyn tas till miljöaspekter, det är väldigt fördelaktigt för oss.

Peg Söderberg, vd Moving Floor.

Traditionellt spolar man av grisarnas golv med vatten, men med vårt system förbrukas inget vatten alls. Det är många nya stora gårdar som har krav på sig att inte vara stora förorenare och där får vi ett bra läge, konstaterar Peg Söderberg.

Moving Floor har haft hjälp av Sweden-China Trade Council, som öppnat dörrar och nu planeras storskaliga kommersiella anläggningar.

– Vi är i diskussion med en kinesisk partner som har ett behov motsvarande 400 miljoner i ordervärde, avslöjar Peg Söderberg.

– Vi är i grund och botten grisproducenter på Gotland. Drivkraften är att vi se vilken nytta vi kan göra — vi vill skala upp och göra skillnad.

I år firar Teknikföretagen 125 år och det gör vi i hållbarhetens tecken. Under sex webbsända tv-program sätter vi strålkastarljuset på lösningar av olika hållbarhetsutmaningar och fördjupar diskussionen tillsammans med politiker, experter och företagsledare. Se programmen här.