Både det europeiska och svenska forsknings- och innovationssystemet behöver hålla genomgående hög kvalitet och ha rätt förutsättningar för att kunna ta fram den kunskap som samhället och industrin efterfrågar. För svensk industri är det viktigt att alla aktörer som ingår i forsknings- och innovationssystemet, från akademi, forskningsfinansiärer och forskningsinstitut, har goda villkor för att kunna spela sin viktiga roll i systemet väl. Det är viktigt för att industrin tillsammans med andra ska kunna lösa komplexa utmaningar och bidra till Sveriges konkurrenskraft.
Industrin
Svensk industri är mycket forsknings- och innovationsintensiv och bygger sin konkurrenskraft på möjligheten att ta fram ny kunskap och göra teknikskiften. På grund av detta står näringslivet idag för 70 procent av investeringarna i forskning och innovation i Sverige. Av dessa står industrin för hälften. Men att teknikindustrins investeringar förläggs i Sverige kan inte tas för givet. Företagens investeringar i forskning och innovation är hårt konkurrensutsatt, både på europeisk och global nivå. Därför krävs att staten ökar investeringarna i forskning och innovation och intar en mer strategisk inriktning. Ökade finansiella resurser behövs framför allt för att aktörerna i systemet, så som akademi och institut, ska ha möjlighet att samarbeta med näringsliv och industri och vara internationellt konkurrenskraftiga.
När andra länder satsar och bygger strategiska forsknings- och innovationssystem som industrin kan verka och samarbeta inom, behövs att Sverige gör detsamma.
Akademin
En välfungerande akademi är en mycket viktig del i forsknings- och innovationssystemet. Om inte akademin har förutsättningar att säkra en väl fungerande kompetensförsörjning och en utbildning som håller hög internationell kvalitet och relevans kan inte industrin fortsätta ligga i framkant. Möjligheten för akademin att kunna mäta sig med toppuniversitet utomlands är en grundförutsättning för att förbättra Sveriges kompetensförsörjning. En stark akademi med fakulteter i världsklass krävs för att kunna locka hit de bästa forskarna och studenterna. En världsledande forskning är också direkt relaterad till utbildningens kvalitet. Utan excellenta forskarmiljöer kan inte utbildningens kvalitet förbättras och stå sig internationellt. Akademin behöver också tillräckliga resurser för att kunna arbeta med att få ut ny kunskap till relevanta målgrupper.
När industrin efterfrågar en finansiell ambitionsökning i forsknings- och innovationspolitiken är det särskilt för att säkerställa att aktörerna i systemet, och akademin i synnerhet, har förutsättningar att vara internationellt konkurrenskraftig.
Akademin behöver kunna vara med och bedriva relevant forskning tillsammans med industrin samt att forma utbildningar inom de kunskapsområden som bedöms särskilt viktiga för samhällsutvecklingen. Akademin spelar också en viktig roll i att bygga upp intressanta forskarmiljöer, där forskare kan träffas över disciplingränser och arbeta med gemensamma problem.
Svensk industri är internationellt framgångsrik för att det finns goda möjligheter att samverka med akademi och institut, exempelvis inom ramen för olika innovationsprogram, men också andra forum. Samverkan behöver stimuleras genom det statliga anslagssystemet och genom lärosätena själva. Akademin behöver också ha resurser för att delta i forskningsprojekt med industrin. Genom att främja samarbete mellan akademi och industri får företagen tillgång till akademisk spetskompetens samtidigt som forskningen vid akademin utvecklas eftersom den får tillgång till praktiskt tillämpningar.
Forskningsinstitut
En stark institutssektor behövs för att stärka industrins konkurrenskraft. Med institut avses här industriforskningsinstitut som RISE och Swerim. En välfinansierad och stark institutssektor är viktigt för att industrin snabbt kunna testa nya produkter och lösningar, få tillgång till ny kunskap samt få bättre utväxling av de möjligheter som finns inom EU:s forsknings- och innovationsprogram.
Instituten har kompetens inom flertalet discipliner samt erfarenhet av samverkan och kan därför bidra till att den kunskap som genereras vid lärosätena når industrin och på så vis gör direkt nytta. Detta är av stor betydelse inom olika samverkansprojekt såsom innovationsprogram, där akademi, institut och industri arbetar tillsammans. Instituten bedriver också egen värdefull samverkansforskning med företag vilket genererar ny kunskap och lösningar till industrin, vilket är ett viktigt komplement till akademin.
En grundläggande roll för instituten är att utveckla teknik- och forskningsinfrastrukturer (testbäddar) i verklig miljö, d.v.s. anläggningar där företag kan testa nya produkter och lösningar för att se vad som fungerar samt utveckla dessa tillsammans med industrin för att säkerställa att det motsvarar de behov som finns. Instituten bidrar också till att, genom internationella samarbeten, skapa tillgänglighet för industrin vid utländska teknik- och forskningsinfrastrukturer.
För industrin är ökat deltagande i EU:s forsknings- och innovationsprogram en viktig målsättning. Där spelar forskningsinstituten en viktig roll genom att agera partner till svenska företag i syfte att bistå för att få fler EU-finansierade projekt. Små och medelstora företag har ofta liten eller ingen vana av internationellt samarbete och behöver ges särskilt stöd för att kunna navigera exempelvis i det europeiska ramprogrammet Horisont Europa.
Inkubatorer och Science Parks
Inkubatorer och Science Parks är en viktig del av innovationsstödssystemet eftersom de har en grundläggande funktion som arenor för regional utveckling och nationell samverkan. Det är viktigt att dessa miljöer har förmåga att fånga upp ny kunskap som genereras vid lärosätena för att exempelvis kunna erbjuda stöd för vidareutveckling av idéer. Det är viktigt både för Sveriges framtida ledande företag och för att befintliga företag ska kunna hitta framtidens innovationer eftersom aktörerna främjar tekniksprång, nya affärsmodeller och snabbare marknadsintroduktion av nya lösningar.
Inkubatorer och inkubatorsprogram är betydelsefulla för att ta fram ny kunskap, särskilt så kallad deep tech, eftersom inkubatorer bidrar till att skapa förutsättningar för nya bolag att skala upp och växa till nästa nivå. Dock måste inkubatorerna få förbättrade förutsättningar att göra detta eftersom dessa bolag har en viktig innovationsdrivande roll i den gröna och digitala omställningen.