Statlig riskdelning för ny kärnkraft välkomnas

Teknikföretagen vill se en välbalanserad fossilfri elmix i Sverige där kärnkraft ingår som en viktig del. För att få privata aktörer att investera i ny kärnkraft behövs ett riskavlyft i form av statligt stöd. Av den anledningen välkomnar Teknikföretagen idag regeringens proposition som anger hur staten planerar att dela risk med investerare.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Nyhet
27 mars 2025
Sakområde:

Det är dock olyckligt att finansieringsförslaget inte ser ut att ha brett stöd i riksdagen, för att det skapar osäkerheter kring den långsiktiga energipolitiken i Sverige. Dagens finansieringsförslag är enbart utformat för investeringar i kärnkraft medan svensk industri hade gynnats av ett teknikneutralt stödsystem där fler kraftslag i behov av stöd kan få det. 

För att bibehålla svensk konkurrenskraft som historiskt gynnats av låga elkostnader behöver kostnaden för investeringar i nya reaktorer hållas nere. Av den anledningen anser vi att det är bra att det statliga stödet begränsas till motsvarande 4 större reaktorer. Den energi och effekt som kärnkraften kan bidra med räcker dock inte för att möta industrins behov på vare sig kort eller lång sikt. Därför behövs även en stor utbyggnad av framför allt vindkraft. Landbaserad vind kan byggas ut snabbt och till en relativt låg kostnad, medan havsbaserad vind tar längre tid och kräver stöd. Även andra kraftslag och moderna tekniska lösningar behövs i utbyggnaden för leveranssäkerhet och konkurrenskraftiga kostnader.

Då svenska skattebetalare och elanvändare kommer att stå för den huvudsakliga risken och finansieringen av ny kärnkraft bör nyttorna från ett kärnkraftsprogram tillfalla svenska aktörer och det svenska samhället. Med det sagt anser Teknikföretagen att fler kablar för export, och för att fullborda energiunionen, inte bör dras till grannländer förrän deras inhemska flaskhalsar har byggts bort eller på annat sätt åtgärdats. Relativt höga elpriser i södra Sverige, framför allt inom elområde SE4, leder idag till konkurrensnackdelar för industrin och näringslivet vilket behöver åtgärdas långt innan ny kärnkraft finns på plats.