I går kväll utlyste Vita huset ett nationellt nödläge och annonserade ett nytt paket med tullar för att adressera USA:s handelsunderskott, som anses utgöra ett hot mot nationell säkerhet. USA inför en tilläggstull på 10 procent på all import till USA. Det införs även individuella tullar på ett 60-tal länder, däribland 20 procents tilläggstull på all import från EU.
- Vi beklagar djupt att USA nu inför en grad av protektionism vi inte skådat sedan depressionen. De senaste åren har präglats av utmaningar som pandemi, inflation och krig. Men industrin har uppvisat en imponerande anpassningsförmåga och vi kommer klara oss genom även detta. Nu är det upp till Europa att ta ledartröjan och bidra med stabilitet i en kaotisk omvärld, säger Pia Sandvik, vd på Teknikföretagen.
USA:s paket är det senaste av en rad tullar, som trappar upp handelskonflikten med EU och andra länder. EU-kommissionen har meddelat att man kommer svara med motåtgärder.
- Regeringens och EU:s ledord bör vara besvara, förhandla och diversifiera. Det är fullt motiverat att införa proportionerliga motåtgärder för att försvara EU:s ekonomiska intressen. Men målsättningen ska vara att nå en förhandlad lösning. Parallellt måste EU agera för att skapa nya handelsmöjligheter med andra länder, vilket underlättar för företag att sprida risk och minska sårbarheten i leverantörskedjorna, säger Joel Jonsson, ansvarig för internationell handel på Teknikföretagen.
Den universella tullen på 10 procent träder i kraft den 5 april och de individuella tullarna från och med den 9 april. De ytterligare tullarna motiveras bland annat av bakgrund mot orättvisa handelsåtgärder som missgynnar amerikanska företag, enligt Vita huset.
- Tullpaketet är en flagrant överträdelse som utmanar den regelbaserade handeln. Det kommer hämma svenska industriföretags exportmöjligheter, leda till ökade kostnader och störa produktionsnätverk, samt skapa en osäkerhet som begränsar investeringsviljan, säger Joel Jonsson.
Teknikföretagen representerar fler än 4,500 medlemsföretag som tillsammans står för en tredjedel av Sveriges export. Tillsammans med medlemmarna har Teknikföretagen tagit fram rekommendationer till områden som kan utgöra byggstenar i en förhandlad lösning, som finns att hitta här.