I en debattartikel i Dagens Industri framhåller energi- och näringsminister Ebba Busch att Sverige historiskt nått framgång genom att våga välja och prioritera. Trots vår begränsade storlek är vi idag världsledande inom flera teknikområden. Näringsministern konstaterar att Sveriges framtid hänger på förmågan att nyttja ny teknik. Hon lyfter fram att tillämpningen av AI och strukturerad, högkvalitativ data är avgörande för landets konkurrenskraft.
Teknikföretagen delar näringsministerns bild. Sverige är ett ledande innovationsland och kan visa vägen för hur Europa snabbare kan implementera nya lösningar baserade på den senaste tekniken. Men för att detta ska bli verklighet krävs att politiken och förvaltningen skapar rätt förutsättningar för näringslivet.
Regeringen satsar nu stort på att stärka Sveriges ställning med relativt kraftfulla resurser på strategiska teknikområden i forsknings- och innovationspropositionen. Innovationsmyndigheten Vinnova har också identifierat strategiska teknikområden som regeringen tänker gå vidare med. Teknikföretagen välkomnar dessa initiativ som nu inleds tack vare regeringens agerande, det är mycket välkommet och angeläget. Samtidigt behöver vikten av att snabbt gå från ord till handling accentueras. I en snabbt föränderlig värld är tid en knapp resurs.
Mot denna bakgrund föreslår Teknikföretagen att staten, tillsammans med relevanta myndigheter, industrin, akademin och forskningsinstitut, skapar en sammanhållande funktion. Denna funktion, med stöd av en nationell teknik- och innovationsstrategi, bör samordna och effektivisera teknikpolitiska satsningar. Nyckeln är bättre samverkan, synkronisering och gemensam handling mellan aktörer, departement och politikområden. Målet är att öka effekten av investeringarna genom att säkerställa att medlen används där de gör störst nytta och att arbetet bedrivs enligt tydliga färdplaner.
Företag har CTO-funktioner – det behövs även för Sverige AB. Ett nationellt CTO-kontor skulle vara ett avgörande steg för att stötta näringsministerns ambitioner och för att säkerställa Sveriges position i teknikracet.
I dagens globala konkurrens, där teknik är en motor för utveckling, måste Sverige våga göra val och prioritera. Den ökande komplexiteten och fusionen mellan olika teknologier och deras tillämpningar gör det resurskrävande att ligga i framkant. Det är omöjligt för ett litet land med begränsade resurser att vara ledande inom alla områden. Därför krävs samarbete mellan aktörer och pooling av resurser.
Teknikföretagen identifierar tre centrala frågor för Sveriges teknikpolitik:
- Hur värnar vi våra industriella styrkeområden? Hur bygger vi vidare på sektorer där vi har en komparativ fördel, såsom maskiner, fordon, telekom, energi och material, för att behålla vår ledande position?
- Hur utvecklar vi kompetens inom framväxande teknologier? Hur säkrar vi vår ställning inom tekniska genombrottsområden, exempelvis kvantteknik och syntetisk biologi, som kan bli avgörande för framtidens industri?
- Hur stärker vi vår säkerhetspolitiska självständighet? Hur minskar vi strategiska beroenden och säkerställer kompetens inom känsliga områden, som halvledare, för att behålla vår nationella rådighet?
Många av de teknikområden som är avgörande för Sverige är ömsesidigt förstärkande och överlappar varandra. Detta innebär att förmågan att skapa helhetslösningar, där både nya och mogna teknologier kombineras, är avgörande för konkurrenskraften. Sveriges styrka inom "system av system" är unik, men det kräver spetskompetens från flera sektorer och fortsatt samarbete – något som har varit, och måste förbli, en svensk paradgren.