Handelskonflikten med USA: var står vi nu och vad driver Teknikföretagen?

USA:s ökade användning av tullar skapar osäkerhet i världshandeln. Industrin i Sverige är djupt integrerade i globala marknader och även tullar mot andra länder stör både regionala och globala produktionsnätverk. Teknikföretagen för nu en nära dialog med beslutsfattare i Sverige och på EU-nivå kring de åtgärder som kan vidtas för att underlätta för industrin.


Nyhet
16 apr. 2025
Sakområde:

April har varit en minst sagt händelserik månad i den internationella handelspolitiken. Den 2 april lanserade Vita huset ett omfattande tullpaket med universella tioprocentiga tilläggstullar på all import till USA, samt ytterligare individuella tilläggstullar riktade mot ett 60-tal länder. Den 5 april trädde den universella tilläggstullen i kraft med undantag för vissa varor som koppar, läkemedel, halvledare, trä och vissa trävaror, diverse kritiska mineraler samt energiråvaror. Därtill undantas de varor som redan omfattas av områdesspecifika tilläggstullar som stål- och aluminiumprodukter, bilar och bildelar.  Den 9 april införde USA de individuella tilläggstullarna, däribland totalt 20 procent mot EU-länder. Senare under dagen meddelade Visa huset dock att dessa tullar pausas i 90 dagar, förutom tullarna mot Kina som istället höjdes ytterligare. Handelskonflikten mellan USA och Kina har därefter eskalerat med tilläggstullar på över 100 procent mot varandra, med vissa undantag.

– Det är en oerhört beklaglig utveckling. Utöver själva tullarna skapar kombinationen av olika besked med korta ledtider och otydligheten kring vad som faktiskt gäller en oförutsägbarhet som försvårar handeln och hämmar investeringsklimatet, säger Joel Jonsson, ansvarig internationell handel på Teknikföretagen.

Som svar på de uppskjutna tilläggstullarna på 10-procent har EU:s redan beslutade motåtgärder pausats i 90 dagar för att ge utrymme för förhandlingar. Under tiden förbereder EU även nya motåtgärder som kan komma att träda i kraft den 14 juli 2025 om inte förhandlingarna är framgångsrika.

Joel Jonsson, ansvarig internationell handel på Teknikföretagen. Foto: Viktor Fremling

– Ledorden bör nu vara besvara, förhandla och diversifiera. Det är fullt motiverat att införa proportionerliga motåtgärder för att försvara EU:s ekonomiska intressen. Men målsättningen ska vara att nå en förhandlad lösning, baserat på gemensamma intressen. Parallellt måste EU agera för att skapa nya handelsmöjligheter med andra länder, vilket underlättar för företag att sprida risk och minska sårbarheten i leverantörskedjorna, fortsätter Joel Jonsson.

Teknikföretagen representerar 4 500 medlemsföretag som tillsammans står för en tredjedel av Sveriges export. Tillsammans med medlemmarna har Teknikföretagen tagit fram rekommendationer till områden som kan utgöra byggstenar i en förhandlingslösning.

– Både EU och USA arbetar för att stärka den ekonomiska säkerheten och begränsa strategiska beroenden. Ett sätt att deskalera handelskonflikten kan vara att ingå ett avtal som river tullar och handelshinder för industriprodukter på ömsesidig basis, samt stärka samarbetet kring de tekniker som identifierats som kritiska för EU:s och USA:s säkerhetspolitiska intressen, avslutar Joel Jonsson.

Teknikföretagens utvärderar nu åtgärder som kan vidtas på kort, medium och lång sikt för att underlätta för industrin i Sverige. Är ni som medlemsföretag intresserade av att ingå i Teknikföretagens referensgrupp för handelsfrågor, vänligen kontakta Joel Jonsson.

För information om handelskonflikten mellan EU och USA samt vilka varor som undantas från tullarna hänvisar Teknikföretagen till Kommerskollegiums landningssida, här.

Ta del av våra förslag för att främja transatlantisk handel och underlätta utrikeshandeln med andra marknader

Position Paper 0.1 MB

Proposals to Promote Transatlantic Trade & Economic Security

Position Paper 0.2 MB

Revitalize the EU’s open trade agenda – a strategic imperative

 

Kontakt