Almedalen 2024 Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Webbinarium: Nya transparensregler på gång

En utredning har lämnat förslag om hur lönetransparensdirektivet kan genomföras i Sverige. De nya reglerna föreslås gälla från 2026. Redan nu kan det dock vara en bra idé att orientera sig i regelverket. Bland nyheterna finns att personer kan få rätt till information om löner redan under rekryteringsprocessen, samt tuffare krav på att analysera och rapportera om löneskillnader.

Foto: Unsplash Foto: Unsplash

Nyhet
04 juli 2024
Sakområde:

Under våren 2023 antog EU lönetransparensdirektivet som ska införas i svensk lag. En svensk statlig utredning föreslog i slutet av maj hur främst diskrimineringslagen behöver förändras när direktivet nu ska införas i det svenska regelverket.

De nya reglerna kommer att innebära ökade skyldigheter för arbetsgivare att tillhandahålla information om lönekriterier, lönenivåer och snittlöner för arbetstagare och i vissa fall också för arbetssökande. Många företag kommer också att behöva uppfylla nya regler om rapportering av löneskillnader mellan män och kvinnor till Diskrimineringsombudsmannen. Vidare kommer det att införas utökade skyldigheter vid lönekartläggning.

Vad händer härnäst?

Utredningen ska nu skickas ut på remiss för synpunkter, och regeringen kommer att ta fram ett nytt lagförslag baserat på utredningen och remissvaren. Direktivet ska vara införlivat i svensk lagstiftning senast i juni 2026.  

 

Även om det är ett tag tills reglerna börjar gälla kan det redan nu vara en bra idé att orientera sig i regelverket. Därför har Teknikföretagen tagit fram ett webbinarium där arbetsrättsjuristen Anton Wemander Grahm bland annat går igenom:

  • Vad innebär de nya informationsskyldigheterna i förhållande till arbetstagare och arbetssökande?
  • Hur förändras lönekartläggningsbestämmelserna?
  • Vilka uppgifter ska en arbetsgivare rapportera till Diskrimineringsombudsmannen?
  • När ska samverkan med facket ske?
  • Hur påverkas företagens lönesättningsprocesser?
  • När börjar reglerna att gälla?

 

Se det inspelade webbinariet här.

Observera att det endast går att ta del av webbinariet om du är medlem hos Teknikföretagen.