Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Viktig utredning om ekonomiska styrmedel för cirkulär ekonomi presenterad

Ekonomiska styrmedel spelar en central roll i att möjliggöra den cirkulära omställningen. De behövs för att göra övergången från linjära till cirkulära affärsmodeller lönsam. Det behövs en balans mellan incitament och sanktioner för att stötta marknadens övergång. Teknikföretagen välkomnar därför slutrapporten från utredningen "Om ekonomiska styrmedel för en mer cirkulär ekonomi".

Foto: Adobe stock Foto: Adobe stock

Nyhet
02 okt. 2024
Sakområde:

"Vi har sett fram emot denna utredning och ska nu analysera vad den föreslår," säger Stina Andersson, näringspolitisk expert på Teknikföretagen. "Det är förståeligt att uppdraget fokuserar på områden med stor miljö- och klimatpåverkan, men det är samtidigt viktigt att erkänna och förstå komplexiteten i den cirkulära omställningen. Affärsmodellerna spelar naturligtvis en viktig roll, vilket utredningen inte har haft som fokus."

Teknikföretagen presenterade i våras rapporten Cirkulär ekonomi – när affärsnytta och politiska mål går hand i hand. I rapporten understryks vikten av att de ekonomiska styrmedlen är ändamålsenligt utformade och baseras på principer som internationell konkurrenskraft, kostnadseffektivitet, proportionalitet och teknikneutralitet.

"Teknikföretagens medlemmar har ett unikt perspektiv på den cirkulära omställningen och strävar efter att ligga i framkant. Deras specifika förutsättningar med högteknologiska produkter och en hög nivå av innovation gör det inte självklart att generella policyförslag överensstämmer med teknikbranschens behov för att uppnå en effektiv cirkulär omställning," avslutar Stina.

 

Läs mer

mer info kring regeringens utredning https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/statens-offentliga-utredningar/2024/10/sou-202467/

Om ekonomiska styrmedel för en mer cirkulär ekonomi

Teknikföretagens rapport 2024 22.4 MB

Cirkulär ekonomi - när affärsnytta och politiska mål går hand i hand