Teknikföretagen har länge arbetat för att skapa goda förutsättningar för svenska teknikföretag att testa nya produkter och tjänster innan de lanseras – särskilt med fokus på den gröna och digitala omställningen. Regeringens uppdrag till Vinnova att analysera hur regulatorisk försöksverksamhet inom ramen för netto noll-förordningen bör struktureras och genomföras i Sverige är ett steg i rätt riktning.
- Det är mycket glädjande att regeringen hörsammat vår uppmaning, och vi hoppas att detta leder till goda möjligheter för våra medlemsföretag att testa nya tekniker, produkter och tjänster i en verklig miljö, säger Maria Rosendahl, näringspolitisk chef på Teknikföretagen.
Regulatoriska sandlådor är ett verktyg som gör försöksverksamhet enklare, genom att man tillåter tillfälliga undantag från regelverk. Det innebär att innovatörer kan testa nya produkter och affärsmodeller på riktigt, utan att riskera sanktioner för regelbrott, men under kontrollerade former och under en begränsad tid. Regulatoriska sandlådor kan också användas för att skapa en mer dynamisk reglering inom ett visst område.
- Det är viktigt att det finns goda förutsättningar för forskning och innovation i Sverige, så att våra företag kan säkra Sveriges plats i den globala kapplöpningen om framtidens teknik, avslutar Maria Rosendahl.
Läs mer
Sandlådan genvägen till den cirkulära ekonomin