Teknikföretagen välkomnar regeringens satsning på 6,5 miljarder kronor för excellent forskning och banbrytande teknik.
– Den teknikintensiva industrin står för hälften av näringslivets FoU-investeringar i Sverige och välkomnar förbättrade förutsättningar för ökad växeldragning med det offentliga. Men det är viktigt att de teknikområden som satsas på sker i nära dialog med industrin. Våra världsledande företag vet bäst var vi har våra styrkor och det är också så vi får med oss industrins egna FoU-investeringar och säkerställer att satsningar med marknadspotential kommer till stånd, kommenterar Pia Sandvik, vd för Teknikföretagen.
Under 2025 förväntas resursökningen uppgå till 1,5 miljarder kronor, med en gradvis ökning till 6,5 miljarder kronor 2028. Satsningen sker i ett geopolitiskt ansträngt läge där konkurrensen om investeringar i ny teknik ökar. Många av Sveriges konkurrentländer har redan genomfört offensiva satsningar, vilket hotar svensk industris position inom områden som telekom, fordon och industriella produkter.
– Det är en enorm global konkurrens om att attrahera industrins FoU-investeringar och erbjuda bra möjligheter för industrialisering och uppskalning av ny teknik. Detta är en viktig satsning, men vi måste fortsätta ha en nära dialog och utforma satsningarna rätt så att de får mesta möjliga utväxling, fortsätter Pia Sandvik.
Teknikföretagen välkomnar särskilt satsningar på strategiska teknikområden, en förstärkning av innovationsprogrammet Avancerad Digitalisering samt satsningar på teknikinfrastruktur, där industrin snabbt kan verifiera och testa nya tekniker.
FoI-politiken bör ses ur en global kontext vilket gör att den finansiella ökningen hade behövt komma i en snabbare takt. Enligt Vinnova behövs en offentlig anslagshöjning på omkring 20 miljarder kronor för att nå en investeringsnivå motsvarande 1 procent av BNP – en nivå som andra länder redan når.
Den offentliga delen av FoU-investeringarna i en global kontext är fortsatt blygsam, men är ett viktigt första steg. Men det blir därför ännu viktigare att utforma ett forsknings- och innovationssystem som är attraktivt för privata investeringar. Vi ser särskilt industriellt inriktade innovationsprogram som en sådan satsning, säger Pia Sandvik.
Teknikföretagen efterlyser också en funktion som kan samordna Sveriges teknikpolitik eftersom framtagandet och uppskalning av ny teknik spänner över både forsknings- och innovationspolitiken så väl som industripolitiken. Förslaget, som tidigare har lyfts av AI-kommissionen och Vinnova, syftar till att skapa en struktur som inkluderar departement, myndigheter, företag, institut och lärosäten.
– Vi föreslår en funktion med huvudansvar för att utveckla och implementera en nationell teknikstrategi som ligger i linje med Sveriges långsiktiga mål inom innovation, säkerhet, hållbarhet och digitalisering. Vi kallar den ett CTO-kontor. Funktionen måste dock bygga på ett mycket nära samarbete med industrin för att vara relevant, säger Pia Sandvik.
För att skapa mandat och genomförandekraft bör CTO-kontoret placeras inom statsrådsberedningen och rapportera direkt till statsministern. Funktionen bör ledas av en nationell teknik- och innovationsrådgivare, ha en matchande budget för uppgiften och arbeta med framsyn.
Läs Forskning- och innovationspropositionen
- Ökade medel för verifiering av forskningsresultat (100 miljoner kronor)
- Ökade anslag till RISE (70 miljoner kronor)
- Satsningar på strategiska teknikområden / Excellenskluster för banbrytande teknik (500 miljoner kronor)
- Satsningar på test och demonstration (100 miljoner kronor)
- Förstärkning av Avancerad Digitalisering för ökad internationalisering (150 miljoner kronor)
Batterisatsningar för att katalysera grön omställning (100 miljoner kronor)
- Ökade satsningar på AI (100 miljoner kronor)
- Nyttogörande av forskningsinfrastruktur som ESS och MAX IV (50 miljoner kronor)
*Teknikföretagen kommer att presenta en fördjupad analys av forsknings- och innovationspropositionen senare.