Länkarna på arbetsmiljösidorna är under omarbetning med anledning av Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur som träder i kraft 1 januari 2025. Vissa länkar kanske inte kan nås pga detta under vecka 1 och 2.

Teknikföretagen välkomnar rekommendationer om ett starkt FoI-program i Europa - och ett förnyat fokus på industrins konkurrenskraft

Igår presenterades EU-kommissionens expertgrupp rekommendationer för hur EU:s nästa forsknings- och innovationsprogram bör utformas för att på bästa sätt bidra till EU:s konkurrenskraft, säkerhet och välstånd.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Nyhet
17 okt. 2024
Sakområde:

Rapporten innehåller 12 rekommendationer och föreslår att det kommande ramprogrammet bör delas upp i fyra ”sfärer”, få en kraftfullt förstärkt budget och bör genomgå en radikal förenklingsprocess för att underlätta deltagandet.

För att främja industriella FoI-investeringar föreslås att ett ”Industrial Competitiveness and Technology Council” tillsätts i syfte att säkerställa att industriella behov speglas i programmet och att samarbetsforskning kan stärkas. 

-Vi analyserar detta närmare, men oavsett blir det viktigt att ett sådant råd på ett adekvat sätt kan fånga upp industrins behov. Att förslaget innebär en minskad politisering av programmet är positivt. Vi ser att den industriella forskningens plats i ramprogrammet behöver en samlad yta i form av ett council, likt European Innovation Council och European Research Council, säger Pia Sandvik, vd, Teknikföretagen.

Flera av de inspel Teknikföretagen drivit på uppdrag av den forsknings- och innovationstunga svenska industrin spelas i rekommendationerna.

-Det är positivt att möjligheterna att öppna upp för dual use lyfts samt att det behövs bättre incitament för att locka industrins FoI-investeringar till Europa, något som saknas i Mario Draghis rapport, säger Peter Johansson, enhetschef forskning, innovation och industriell utveckling.

EU:s nästa ramprogram för forskning och innovation startar inte förrän 2028 och det återstår att se hur EU-kommissionen tar rekommendationerna vidare i deras förslag om förväntas presenteras i mitten av 2025. Spekulationer i Bryssel pekar också på att forsknings- och innovationsprogrammet kan komma att bli en del av en större konkurrenskraftsfond.