Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Teknikföretagen presenterar nya förslag för att underlätta utrikeshandel

De senaste åren har EU:s frihandelsagenda avstannat. Åtgärder för att skydda den europeiska marknaden prioriteras framför att underlätta tillgången till globala marknader. Nu presenterar Teknikföretagen nya förslag för att tillvarata kraften i den internationella handeln.

Foto: Joel Jonsson Foto: Joel Jonsson

Nyhet
24 sep. 2024
Sakområde:

Exporten motsvarar mer än hälften av Sveriges BNP och är dragloket i den svenska ekonomin. Exporten bygger samtidigt på import av insatsmaterial och komponenter för förädling i Sverige och vidare export till andra länder. Att skapa goda förutsättningar för utrikeshandel är därför avgörande för industrins globala konkurrenskraft, tillika Sveriges välstånd och välfärd. Handel driver även effektivisering, specialisering och i sin tur utvecklingen av alltmer avancerade lösningar på dagens och morgondagens samhällsutmaningar. Det kan handla om teknik som bidrar till den gröna och digitala omställningen, eller som stärker vår totalförsvarsförmåga. Därför presenterar Teknikföretagen – vars medlemmar står för en tredjedel av Sveriges export – nu nya förslag för att underlätta utrikeshandeln.

- Vi måste få en förnyad kraft i EU:s frihandelsagenda. Våra rekommendationer syftar till att bidra med konkreta förslag på hur det kan gå till, säger Joel Jonsson, ansvarig för internationell handel på Teknikföretagen.

Teknikföretagen pekar på en utveckling där EU-politiken lägger alltmer resurser på att ersätta olika typer av importberoenden genom att subventionera inhemsk produktionskapacitet. För att stärka försörjningstryggheten och motverka att ekonomiska beroenden utnyttjas för politiska syften av andra stater vill Teknikföretagen istället fokusera på att möjliggöra för företagen att diversifiera leverantörskedjorna genom att underlätta tillgången till fler underleverantörer.

- Politiken måste möjliggöra för företagen att förlägga produktion på ett sätt som både stärker motståndskraften mot störningar i handeln och är kostnadseffektivt för att vara globalt konkurrenskraftiga, säger Joel Jonsson.

För att åstadkomma detta presenterar Teknikföretagen förslag på sju områden:

  1. Underlätta förhandlingar och ratificering av nya frihandelsavtal
  2. Ingå miniavtal för stärkt marknadsintegration på strategiska områden
  3. Säkerställ att regelverk är kompatibla med globala marknader
  4. Underlätta rapporteringskrav avseende företagens leverantörskedjor
  5. Säkerställ att skyddsinstrument är balanserade och välavvägda
  6. Nyttja utvecklingspolitiken för att stärka försörjningstryggheten
  7. Värna ett välfungerande multilateralt handelssystem

 

Läs Teknikföretagens rekommendationer

PDF 0.2 MB

Revitalize the EUs open trade agenda - Technology Industries of Sweden - 2024-09-24