Almedalen 2024 Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Säkerhetskultur inom industrin

Pratar ni om hur säkerheten fungerar idag och hur ni kan undvika riskfyllda beteenden på jobbet? Med hjälp av en nyframtagen enkät om säkerhetskultur inom industrin är det enkelt att komma i gång att prata säkerhet på arbetsplatsen. En perfekt start efter semestern!

Bild: Prevent Bild: Prevent

Nyhet
07 aug. 2024
Sakområde:

Starta snacket om säkerhet

Om alla medarbetare är medvetna om säkerheten på arbetsplatsen och påminner varandra får det stor effekt på säkerheten. Genom enkäten om säkerhetskultur kan arbetsplatserna få en tydligare bild av var de bör fokusera insatserna – och samtidigt få ett kvitto på vad de gör bra redan idag. Syftet är att starta en dialog med medarbetarna om vilka beteenden som finns i dag – ett första steg till att stärka säkerhetskulturen. Enkäten tar 5–10 minuter att svar på.

– Om vi ska ta ett steg framåt mot starkare säkerhetskultur behöver alla ta ansvar för både sin egen och andras säkerhet. Det kan handla om att säga till om något ser ut att vara fel, eller att våga berätta att det är ett moment man inte behärskar. Varje person på arbetsplatsen är jätteviktig för att det ska fungera, säger Kresimir Iveskic, arbetsmiljöspecialist på Teknikföretagen.

Mer om Säkerhetskultur

Det finns också filmer, vägledning, steg-för-stegguide och ett webbinarium som beskriver hur man bygger en god säkerhetskultur.

Prevent har tagit fram materialet om säkerhetskultur tillsammans med
Teknikföretagen, Industriarbetsgivarna, Unionen samt GS Facket för skogs-, trä- och grafisk bransch.

Till enkäten och övrigt material

Mer på Internet https://www.prevent.se/jobba-med-arbetsmiljo/osa/sakerhetskultur/

Läs mer