Almedalen 2024 Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Regeringen satsar på attraktion av internationell kompetens till Sverige

Igår meddelande regeringen att de ska satsa myndighetsövergripande för att attrahera och behålla internationell kompetens. Teknikföretagen tycker att det är positivt att det äntligen sker konkreta åtgärder för att göra Sverige till ett mer välkomnande land för internationell kompetens i syfte för att säkerställa framtida konkurrenskraft och tillväxt.


Nyhet
05 mars 2024
Sakområde:

Regeringen meddelade i gårdagens pressmeddelande att Sverige ska investera 25 miljoner kronor 2024 för att förbättra samordningen mellan myndigheter för att locka och behålla internationell arbetskraft, vilket är avgörande för landets konkurrenskraft och tillväxt. Detta inkluderar stöd för familjer och studenter, med en ökad satsning på 30 miljoner kronor årligen för 2025 och 2026. Initiativet syftar till att stärka Sveriges position som ett attraktivt land för kvalificerad arbetskraft, särskilt inom den gröna och digitala omställningen, och att säkerställa att arbetskraften integreras väl i samhället.

– Det är flera myndigheter som är en del av arbetet med internationell kompetens, det är olika myndigheter som hanterar arbetstillstånd, personnummer och annat. Att detta arbete synkroniseras så mycket som möjligt är viktigt för att det ska bli lätt och rätt för både individ och företag och något vi arbetat för länge, säger Li Ljungberg, expert inom talangattraktion på Teknikföretagen. 

Teknikföretagen ser positivt på att förutsättningarna för att attrahera, etablera och behålla kvalificerad arbetskraft stärks för att företag i Sverige ska kunna säkerställa sin framtida konkurrenskraft och tillväxt.

– Vi ser att våra grannländer i flera år varit mycket mer offensiva med att attrahera exempelvis mjukvaruutvecklare, IT-specialister och ingenjörer. Här har Sverige legat i kölvattnet, trots att de stora kompetensbehoven och smidigare processer har påtalats av många företag och organisationer, kommenterar Li Ljungberg.

Bakgrund

Bristen på samordning har gjort det svårt att skapa ett lättförståeligt och sammanhängande mottagande och på sikt integration för dem som väljer att komma till Sverige för att arbeta. De som möter ett ineffektivt system kan välja att inte fullborda sin flytt, liksom avsluta vistelsen tidigare. Det finns risk att de dessutom bidrar till en negativ bild av Sverige som land att flytta till. I och med att Sverige satsar mindre på området än våra grannländer och många andra europeiska länder så riskerar vi att tappa i internationell konkurrenskraft. Det råder en stor konkurrens globalt om personer med efterfrågad kompetens inom till exempel IT, teknik och sjukvård.

Teknikföretagen har tillsammans med flera andra aktörer, till exempel Move to Gothenburg, presenterat flera förslag på området i en tidigare rapport. Bland annat en ökad myndighetssamordning.

Läs mer

Mer på Teknikföretagen /Förstudie - Nationell samordningsmodell för attraktion och mottagande av internationell kompetens/

Förstudie - Nationell samordningsmodell

 

Kontakt