Almedalen 2024 Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Positiva initiativ från regeringen för ökad STEM-kompetens i Sverige

Teknikföretagen välkomnar regeringens nya uppdrag inom STEM-området, som aviserades idag. Den kommande strategin är något Sveriges teknikföretag ser fram emot med stor förväntan.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Nyhet
05 juni 2024
Sakområde:

Idag meddelade regeringen ett antal nya uppdrag, som ett led i den kommande STEM-strategin. Ett av Teknikföretagens viktigaste medskick har varit att strategin bör innehålla både långsiktiga strukturella reformer och snabbverkande åtgärder.

- Därför ser vi positivt på dagens besked om ett uppdrag som syftar till ökad genomströmning och kvalitet på ingenjörsutbildningarna, vilket kan ge effekt på relativt kort tid, och samtidigt utreda hur fler gymnasieelever kan få intresse för och behörighet till STEM-utbildningar, säger Camilla Georgsson, enhetschef för Kompetensförsörjning på Teknikföretagen.

Teknikföretagen har identifierat både utmaningar och potential i att få fler med STEM-kompetens från gymnasieskolan, vilket framgår av den nyligen publicerade rapporten "Ungas insikter till STEM". Rapporten visar att en av tre ungdomar avråds från att studera naturvetenskap eller teknik. 

- Det finns potential att attrahera fler till vidare studier inom STEM-området genom att koppla samhällsvetenskapliga och estetiska ämnen till teknik. Ett ökat självförtroende inom matematik är också en nyckelfaktor, betonar Camilla Georgsson. 

Regeringen väntas presentera STEM-strategin i slutet av 2024. Målet är att Sverige ska få fler personer med gedigna kunskaper inom naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik. Teknikföretagen ser detta som en mycket välkommen och nödvändig förändring av utbildningspolitiken för att Sverige ska behålla sin position som ett litet men högteknologiskt land.

 

PDF 7.1 MB

Rapport: Ungas attityder till STEM

PDF 6.1 MB

Sammanfattning av STEM-inspel.pdf