EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen framförde under plenarsessionen i Strasbourg idag att kommissionen kommer att presentera en konkurrenskraftskompass att fokus för mandatperioden kommer att vara att stärka EU:s innovationskraft, säkerhet och omställningsförmåga.
-Det här är områden som ligger helt i linje med det som Teknikföretagen arbetar med och vi ser fram emot att vara en aktiv part i dialogen om hur EU:s konkurrenskraft kan stärkas, säger Pia Sandvik, vd på Teknikföretagen.
För Teknikföretagen är det viktigt att lösningen på att stärka EU:s innovationsförmåga inte bara handlar om grundforskning och start-ups. Befintlig industri är en helt central del i ekvationen och industriell forskning måste därför fortsatt prioriteras i EU:s forskningsprogram. Teknikföretagen ser också handelspolitiken som en grundbult för att stärka Europas säkerhet och hantera strategiska beroenden. Vi vill särskilt se att Europa satsar på att utveckla egna styrkor som kan skapa omvända beroenden från andra länder, samt vidtar åtgärder för att underlätta internationell handel, vilket ökar Europas valmöjligheter och därmed stärker vår försörjningstrygghet.
-Det är helt nödvändigt för svensk teknikindustri att vi får en politik på EU-nivå som på allvar kan bidra till att stärka vår gemensamma konkurrenskraft, omställningsförmåga och säkerhet. Eftersom det finns olika svar på hur detta görs bäst så blir den kommande mandatperioden viktig för hur EU:s och Sveriges framtid kommer att formas, fortsätter Pia.
Den senaste tiden har en rad rapporter publicerats som kommer att ligga till grund för politiken under den kommande mandatperioden. Det handlar bland annat om Mario Draghis rapport om EU:s framtida konkurrenskraft, Enrico Lettas rapport om EU:s inre marknad, Manuel Heitors rapport om EU:s nästa forskningsprogram och Sauli Niinistös rapport om hur Europas försvarsförmåga kan stärkas. Som ytterligare underlag för att förstå vilken politik som vi har att vänta oss framåt finns de uppdragsbrev som varje kommissionär har fått av sin ordförande men också EU-kommissionens gemensamma arbetsprogram som väntas publiceras inom kort.
-Det är ett intensivt arbete som har pågått och fortfarande pågår för att analysera hur den politik som kommer föras påverkar tekniksverige och hur vi bäst kan bidra med förslag på lösningar och säkerställa att det svenska perspektivet blir synligt, säger Peter Johansson, chef för Teknikföretagens Brysselkontor.
- Att övergripande prioriteringar för den nya kommissionen är förenkling för företag och fördjupning av den inre marknaden är signaler som inger hopp för framtiden, avslutar Peter.
EU-kommissionen förväntas vara på plats från och med den 1 december.