Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Ny rapport från IVA: Sverige behöver en mer proaktiv forsknings- och innovationspolitik

Sverige och svensk industri befinner sig i en utmanande tid. En nationell teknikstrategi, ökad offentlig finansiering av behovsmotiverad forskning och strategiska samarbeten mellan industrin och staten är viktiga insatser för att säkra fortsatt konkurrenskraft.

Bild: Pixabay Bild: Pixabay

Nyhet
16 sep. 2024
Sakområde:

För sjätte året i rad har Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA) undersökt synen på det svenska innovationsklimatet bland FoU-chefer i Sverige. Resultaten visar att en aktiv forsknings- och innovationspolitik spelar en allt större roll när företag investerar i FoU i Sverige. Sammantaget framkommer en tydlig bild av vad industrin anser vara prioriterat för ökad attraktionskraft:

  1. Det behövs fler strategiska innovationsprogram liknande Avancerad Digitalisering.

  2. Innovationsfinansierande myndigheter som Vinnova behöver en förstärkt budget.

  3. Sverige behöver en nationell teknik- och innovationsstrategi med tydliga prioriteringar inom områden där Sverige måste hålla världsklass.

  4. Ökade offentliga investeringar i behovsmotiverad FoU är nödvändiga för att hänga med i den globala utvecklingen. När staten ökar sina satsningar, följer även näringslivet efter.

  5. Tillgången till test- och demoanläggningar samt forskningsinfrastruktur behöver underlättas för att stödja omställningen till exempelvis nettonollutsläpp.

Teknikföretagens VD Pia Sandvik har tagit del av resultaten och konstaterar att tekniskt ledarskap inte kommer gratis. Enligt Sandvik är Sveriges position på världsmarknaden starkt beroende av möjligheten att omsätta ny kunskap till nytta. ”Det kräver en hög nivå av strategiska, långsiktiga investeringar i forskning, utveckling och innovation. Försvinner de investeringarna, eroderar konkurrenskraften,” säger Pia Sandvik.

Läs IVA:s rapport här

Mer på Internet https://www.iva.se/contentassets/77c663c0a5654043ac20e06df3bcc8d8/iva-fou-barometern-2024.pdf

FoU-barometer 2024