Länkarna på arbetsmiljösidorna är under omarbetning med anledning av Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur som träder i kraft 1 januari 2025. Vissa länkar kanske inte kan nås pga detta under vecka 1 och 2.

Ny dom från EU-domstolen håller kursen avseende uthyrningslagens tillämpningsområde

Sedan uthyrningslagen kompletterades med en ny regel (12 a §) som medför ett krav på att kundföretag under vissa omständigheter behöver lämna ett anställningserbjudande eller betala en ersättning till en inhyrd, har lagens tillämpningsområde diskuterats flitigt.

Foto: Eva Lindblad Foto: Eva Lindblad

Nyhet
29 okt. 2024
Sakområde:

Diskussionen har bland annat rört gränsdragningen mellan vad som anses vara bemanning och vad som anses vara entreprenad. Nu har en ny dom från EU-domstolen som berör frågan precis kommit. Teknikföretagen konstaterar att domstolen inte avviker från tidigare bedömningar, och noterar följande:

  • Den nya EU-domen (C-441/23) är avkunnad av tre domare (utan yttrande av generaladvokat) vilket indikerar att den inte är avsedd att förändra rättsläget. Domen innehåller slutsatser som bekräftar vår bild av uthyrningslagens innebörd.
  • Det helt avgörande för om EUs bemanningsdirektiv och den svenska uthyrningslagen är tillämpliga eller inte är om kundföretaget har tagit över arbetsledningen och är ansvarigt för resultatet av arbetet.
  • Bemanningsdirektivet uppställer inget krav på en viss procentuell andel av personalen som måste hyras ut för att vara ett bemanningsföretag.
  • EU-domstolen anger att den situationen att ett företag hyr ut enstaka individer eller tillfälligtvis flera personer, inte behöver innebära att bemanningsdirektivet och uthyrningslagen är tillämpliga. Detta förutsätter dock att det är ett företag som inte regelmässigt hyr ut personal.
  • EU-domen anger emellertid ingenting nytt om vilka uthyrningssituationer som inte omfattas av bemanningsdirektivet. Sedan tidigare vet vi också att det ska prövas om det är ett kringgående eller en missbrukssituation (varvid exempelvis längden av uthyrningstiden kan få betydelse).

Även om det inte är något som särskilt berörs i domen, så är det viktigt att komma ihåg att det alltid är kundföretaget som står risken för en felaktig tillämpning av 12 a § i uthyrningslagen.

För en fördjupad information om regelverket som rör uthyrning, se Arbetsgivarguiden.