Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Ny chans för skolorna att få succéboken om tekniken och rymden

15 000 skolelever får under veckan en ny lärobok, barnfaktaboken Sikta mot stjärnorna med Marcus Wandt. Teknikföretagen har bidragit med kunskap och ser till att boken går ut gratis till intresserade lärare och elever. Suget efter boken har varit enormt, därför öppnar vi nu beställningen till ytterligare 15 000 böcker.

Bild: Pixabay Bild: Pixabay

Nyhet
24 okt. 2024
Sakområde:

– Boken har blivit en succé. 15 000 böcker tog slut direkt. Dessa är nu på väg ut till skolorna, säger My Stranne, ansvarig för ungdomskommunikation på Teknikföretagen. 

Många som ville ha boken i sin undervisning blev utan. Totalt fick Teknikföretagen in 1 100 ansökningar från lärare, motsvarande totalt 33 000 böcker. I ett första skede skickar Teknikföretagen nu ut befintliga 15 000 böcker.  

– På grund av det stora intresset har vi valt att dubbla antalet böcker vi delar ut. Ytterligare 500 klassuppsättningar kommer att skickas ut, vilket innebär att totalt 30 000 elever får ta del av Sikta mot stjärnorna, säger My Stranne. 

Ansökan till dessa extra böcker är öppen fram till den 1 december. Du som är lärare för årskurs 1–3 kan ansöka om en klassuppsättning. 

Till boken hör en digital lärarhandledning anpassad efter läroplanen i ämnen som teknik, matematik, svenska och bild. Den innehåller pedagogiska uppgifter och praktiska aktiviteter som engagerar eleverna genom upplevelsebaserat lärande. 

Boken, som även säljs i bokhandeln, riktar sig framför allt till barn i lågstadieklass. Lärarhandledningen är framtagen för förskoleklass, årskurs 1–3, fritidshem och grundsärskola, men materialet kan med fördel användas även på mellanstadiet. 

Marcus Wandt och rymdboken
Foto: ESA/Sebirot & Bonnier

Om initiativet 

Vi på Teknikföretagen är djupt engagerade i att främja intresset för teknik och ingenjörskap bland unga. Vi vet genom undersökningar att ungdomar är positiva till teknik och teknisk utveckling, och att arbeta som ingenjör blir alltmer populärt. Trots detta väljer många unga tidigt bort teknikutbildningar då de inte anser att teknik är något för dem. 

Samarbetet kring boken Sikta mot stjärnorna med Marcus Wandt, och initiativet att ge lärare möjlighet att beställa gratis klassuppsättningar och lärarhandledning, är ett sätt för Teknikföretagen att sänka elevers tröskel till teknik. Förhoppningsvis bidrar vi till att inspirera nästa generations teknikutbildade i tidig ålder.