Mer riskdelning krävs för att få fart på investeringar i havsbaserad vindkraft

Sverige håller på att elektrifieras för att framför allt skapa konkurrenskraftiga, hållbara och klimatvänliga företag och transporter. För att lyckas krävs en snabb utbyggnad av vårt nästintill fossilfria elsystem. Omfattningen av utbyggnaden kräver att alla fossilfria kraftslag får bidra, ihop med modern teknik och att även elnäten byggs ut.

Miriam Münnich Vass. Fofograf: Viktor Fremling Miriam Münnich Vass. Fofograf: Viktor Fremling

Nyhet
15 dec. 2024
Sakområde:

I fredags, 13 december, kom de åstundade förslagen från regeringens utredning om havsbaserad vindkraft. Tyvärr ser inte förslagen ut att räcka för att ge tillräckliga incitament till de aktörer som kan och vill investera. 

Utredningen innehåller bland annat ett förslag om ett anvisningssystem med auktioner där intresserade investerare får konkurrera om att bygga på de utpekade platserna. Det kan få ett värde på sikt om det kan kompletteras med något slags riskdelningsinstrument. Dock saknas förslag på lösningar för de mogna projekt som redan väntar på beslut och som kräver någon form av stöttning för att bli av i dessa osäkra tider.

Kommer det inte kompletterande förslag och åtgärder snart riskeras flera års utredningar och planering hos företagen och hos tillståndsmyndigheter att gå förlorade samtidigt som utbygganden av elsystemet fördröjs ytterligare. Det kan leda till dramatiska konsekvenser om inget görs för att hejda den negativa utveckling som nu hotar svensk industri.  

För att möta dessa utmaningar ser vi tre möjliga vägar framåt:

  • Låt staten ta över kostnaden för att bygga ut stamnätet till havs för att ansluta de havsbaserade vindkraftsparkerna.
  • Ge vindkraftsbolagen möjlighet att få del av förmånliga statliga lån på samma villkor som kärnkraftsindustrin föreslås få.
  • Öppna upp för ett nytt system med garanterade priser på el som kan ges till alla fossilfria kraftslag utifrån behov, enligt samma modell som kärnkraftsutredning föreslog.