Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Långsiktigt fokus positivt för tekniksveriges konkurrenskraft

Regeringen genomför en välkommen satsning på både forskning och infrastruktur i Sverige. Det visar att den menar allvar med att höja landets konkurrenskraft på lång sikt.

Foto: Stockbild / Viktor Fremling Foto: Stockbild / Viktor Fremling

Nyhet
19 sep. 2024
Sakområde:

– Regeringen lägger vinn vid att genomföra långsiktiga insatser som förbättrar konkurrenskraft för tekniksverige och övrig industri, det är mycket positivt, säger Teknikföretagens näringspolitiska chef Maria Rosendahl.

Regeringens budget för nästa år innehåller ofinansierade åtgärder för 60 miljarder kronor. Det är en något expansiv budget och en rimlig avvägning givet konjunkturläget, anser Teknikföretagen. Det är också positivt att budgeten innehåller flera satsningar som syftar till att förbättra förutsättningarna för ekonomisk tillväxt och produktivitet.      

27 miljarder kronor, nära hälften av reformutrymmet, går till sänkta skatter för hushållen, men resurser läggs även på exempelvis forskning, infrastruktur och energisystemet.

– De ökade satsningarna på forskning visar att regeringen har rätt fokus. Samtidigt tror vi att Sverige över tid måste sikta ännu högre för att försvara och utveckla tekniksveriges starka position. Vi ser gärna att regeringen har som mål att den offentliga forskningens andel av BNP når minst 1 procent av BNP, säger Maria Rosendahl.

Att Vinnova får förstärkt budget är också ett positivt besked. Nu ser vi fram emot en FoI-proposition senare i höst som förhoppningsvis innefattar kraftfulla satsningar på tillämpad forskning som möter industrins behov, exempelvis genom strategiska innovationsprogram. På så vis skapar vi konkurrenskraftiga företag i omställningen.

– Vi ser mycket positivt på det och att det bådar gott för kraftfulla satsningar på tillämpad forskning i stundande FoI-proposition, som möter industrins behov, säger Maria Rosendahl.

Av de stora posterna i budgeten är naturligtvis höjda anslag till infrastruktur mycket positivt för industrin. Men även många andra delar genomsyras av att regeringen ser många av de problem som hindrar Sveriges tillväxt.

Effektivare tillståndsprocesser är en sådan satsning. En annan är ökade incitament för kommuner att säga ja till ny vindkraft. Det nya ”Kraftlyftet” med fokus på energilagring, flexibilitet och modern teknik är ytterligare ett viktigt område och det naturligtvis även en kommande större satsning på ladd- och tankinfrastruktur för tunga fordon.

Regeringens STEM-strategi finns aviserad i budgeten och det är positivt att man redan nu talar om en STEM-delegation, något som vi på Teknikföretagen efterfrågat. Dock rymmer årets budget få satsningar på området vilket är oroväckande men vi ser fram emot vilka satsningar som följer när strategin de facto lanseras.

Det är en liten budgetpost men ett viktigt signalvärde att budgeten innehåller förstärkning kopplat till tillsättningar av strategiskt viktiga tjänster inom EU-institutionerna. 

– Teknikföretagen välkomnar den satsningen, som har EU i fokus. Vi har länge betonat vikten av ökat svenskt engagemang i EU, inte minst för att öka möjligheten till insyn och inflytande i EU:s beslut, säger Maria Rosendahl.