Länkarna på arbetsmiljösidorna är under omarbetning med anledning av Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur som träder i kraft 1 januari 2025. Vissa länkar kanske inte kan nås pga detta under vecka 1 och 2.

Kravöverlämning mellan parterna genomförd

I avtalsrörelsen ställer Teknikföretagen krav på avveckling av befintliga regler för arbetstidsförkortning i form av tidbanksintjänande och deltidspensionspremier. Orsaken är det hot om lagstiftning som föreligger i frågan. Samtidigt avvisas fackens krav på 4,2 procents löneökningar med hänvisning till förväntad svag ekonomisk utveckling i Sverige och på viktiga exportmarknader. Det står klart när fack och arbetsgivare bytte yrkanden inför kommande avtalsförhandlingar.

Pia Sandvik, Tomas Undin, Anna Nordin Pia Sandvik, Tomas Undin, Anna Nordin

Avtal 25
19 dec. 2024
Sakområde:

Nedan beskrivs några av de yrkanden som Teknikföretagen framförde i samband med den kravöverlämning som genomfördes under morgonen den 19 december.

Arbetstidsförkortning

Lön och arbetstid har alltid hängt ihop och så ska det fortsatt vara. Det går inte att separera de två frågorna från varandra. Bakgrunden till att frågan om arbetstidsförkortning  lyfts är hotet om att lagstiftningsvägen införa 35-timmars arbetsvecka med bibehållen lön. Där kan den kommande S-kongressen och riksdagsvalet 2026 bli avgörande. Som det ser ut i dag kan ingen utesluta att det blir en lagstadgad arbetstidsförkortning.

För Teknikföretagen är frågan om arbetstid  väldigt prioriterad och vi ser ett stort engagemang från våra medlemsföretag, som ser mycket stora problem med förslaget om lagstiftning om förkortad arbetstid.  

– Vi kan inte jobba på den risknivån att vi har kvar  arbetstidsförkortningar i kollektivavtalen om det finns risk för att det dessutom införs lagstadgad arbetstidsförkortning. Om en lagstiftning blir realitet måste vi avveckla de redan satta systemen, kommenterade Tomas Undin, förhandlingschef på Teknikföretagen.

Droger som ett samhällsproblem

Droger är ett samhällsproblem som tagit sig på arbetsplatserna. Det är tyvärr inte ovanligt att arbetstagare är påverkade av droger på jobbet och att droger förvaras och säljs på arbetsplatserna. Det finns också kriminella nätverk kopplade till droghanteringen.

–  Det är av gemensamt intresse för arbetsgivare, fack och anställda att arbetsplatserna är drogfria. Det handlar en säker arbetsmiljö ur olika perspektiv och om brottsprevention. Vi yrkar därför att parterna ska jobba med dessa frågor tillsammans och undersöka om vi kan ta fram ett stödmaterial för de lokala parterna på arbetsplatserna, sa Anna Nordin, biträdande förhandlingschef på Teknikföretagen.

Pia Sandvik, Tomas Undin, Anna Nordin

Ta bort särskild bestämmelse gällande löneanalys

Kollektivavtalen innehåller en särskild bestämmelse om löneanalys på företagen. Sedan den bestämmelsen kom till har diskrimineringslagen fått regler om lönekartläggning. Nu kommer dessutom EU-direktivet om lönetransparens att genomföras i Sverige och det ställer stora krav på arbetsgivarna när det gäller information om och analys av löner. Sammantaget innebär detta en orimlig regelbörda för företagen och TEknikföretagen yrkar därför att den särskilda bestämmelsen om löneanalys i kollektivavtalen ska tas bort.

Uppdatera MBL

Medbestämmandelagen, MBL, medför en skyldighet för företagen att förhandla med de fackliga organisationerna i många olika frågor. När det inte finns någon lokal klubb på företaget måste företag förhandla med fackens ombudsmän. Det här blir omständligt och det drar ofta ut på tiden.

MBL kom till för snart 50 år sedan. Regelverket behöver anpassas till dagens förhållanden. Vi behöver hitta nya former för dialogen med fackförbunden och anställda som fungerar även i framtiden. Tech Alliance (tidigare med namnet Tekniktjänstearbetsgivarna) går därför fram med ett yrkande om att när det inte finns klubb på företaget, behöver företaget inte MBL-förhandla alla frågor, utan att fokus ligger på det viktigare ur de anställdas perspektiv.

Motförslag till fackens föreslagna lönenivå på 4,2 procent

– Avtalsperioden kommer att landa i någon form av löneökningar, men vi lägger idag inte fram något motförslag om höjning av lönerna. Det var ett annorlunda läge under förra omgången avtalsförhandlingar, svarade Tomas Undin.

Se pressträffen i efterhand

Teknikföretagens Youtube https://www.youtube.com/live/T_PULoHfIek

Till inspelad pressträff