Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Kommentar: Teknikföretagen välkomnar Vinnovas förslag om en stark sammanhållen teknikpolitik

Vinnovas förslag på en koordinerande funktion för Sveriges teknikpolitik, färdplaner för strategiska områden och aktörsdrivna samverkansprogram är mycket välkommet. Ur Teknikföretagens perspektiv skulle förslagen bidra till stärkt svensk konkurrenskraft. Regeringen bör därför gå från ord till handling.

Foto: Eva Lindblad Foto: Eva Lindblad

Nyhet
05 nov. 2024
Sakområde:

Teknikföretagen delar Vinnovas slutsats att Sverige behöver ta ett samlat grepp om teknikpolitiken. Att initiera enskilda uppdrag och satsningar inom olika teknikområden -utan att ta hänsyn till synergier - riskerar att försvaga effekterna av de samlade insatserna. En sammanhållen politik som tar sin utgångspunkt i värdekedjor och ett systemperspektiv är mycket önskvärt och behöver kodifieras i nationella färdplaner för områden som bedöms som särskilt strategiska och prioriterade.

Planer och strategier behöver också finansieras. Från det offentliga behövs insatser som motsvarar minst 1 procent av BNP. Gärna ännu mer. Mervärdet är stort för samhället. Varje satsad krona på forskning och innovation ger i genomsnitt en återbäring på i storleksordningen 3-7 kronor.

I sammanhanget vill Teknikföretagen särskilt applådera Vinnovas rekommendation om aktörsdrivna samverkansprogram. Samverkansprogram med fokus på tillämpningar av banbrytande teknik är väsentliga för att generera lösningar på samhällsutmaningar. Teknikföretagen kan konstatera att nuvarande samverkansinitiativ, de strategiska innovationsprogrammen, har varit betydelsefulla för Sveriges industriella konkurrenskraft. De behöver fortsätta att utvecklas och förstärkas. Det gäller särskilt program som Avancerad Digitalisering och Net Zero industry.

Teknikföretagen delar också bilden av att svensk teknikpolitik behöver tydligare riktning och styrning. Som Vinnova föreslår är ett viktigt steg inrättandet av en ny funktion för koordinering av teknikpolitiken. En sådan funktion behöver innefatta relevanta departement, myndigheter, företag, institut och lärosäten.

”Teknikföretagen vill se en funktion med huvudansvar att samordna, utveckla och implementera en nationell teknikstrategi som linjerar med Sveriges långsiktiga mål inom innovation, säkerhet, hållbarhet och digitalisering – vi har valt att kalla funktionen för CTO-kontor”, säger Pia Sandvik, vd på Teknikföretagen

”För att få fart och mandat bör CTO-kontoret finnas inom statsrådsberedningen och direktrapportera till statsministern. Det bör ledas av en nationell teknik- och innovationsrådgivare, ha ett arbetssätt som inkluderar framsyn och ges en matchande budget för uppgiften. CTO-kontoret behövs nu. Sverige har inte råd att vänta.”, avslutar Pia Sandvik.

Bakgrund

Vinnova har på uppdrag av regeringen lett en process för att identifiera och föreslå strategiska tekniker för Sverige. Uppdraget har genomförts under maj till oktober 2024 och inkluderat att föreslå hur underlaget regelbundet kan uppdateras.

Resultatredovisningen kan läsas här:
Strategiska tekniker för Sverige (vinnova.se)

Läs mer

PDF 0.2 MB

Teknikföretagens inspel till Vinnovas arbete

Läs mer om innovationsprogrammen

Avancerad Digitalisering och Net Zero Industry /Samfinansierade innovationsprogram/

Samfinansierade innovationsprogram