Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Kommentar: AI-kommissionens rapport visar på vikten av en samlad teknikpolitik

AI-kommissionen vill se en sammanhållande funktion inom Statsrådsberedningen, som med resurser och mandat kan samla nyckelaktörer med uppdraget att katalysera AI-tillämpningar i Sverige. Teknikföretagen välkomnar förslaget men vill att ansvaret hos funktionen ska omfatta alla prioriterade teknikområden – inte bara AI.

Bild: Pia Sandvik, fotograf Viktor Fremling Bild: Pia Sandvik, fotograf Viktor Fremling

Nyhet
26 nov. 2024
Sakområde:

AI task force som koordinerande funktion

AI-kommissionens "Färdplan för Sverige" har ett tydligt budskap. AI är ett lika systempåverkande teknikskifte som ångmaskinen, elektriciteten och telefonin. Sveriges konkurrenskraft och i förlängningen välfärd kommer att påverkas av möjligheten att dra nytta av AI:s möjligheter. Utgången är dock inte självklar. Utöver djärva satsningar på forskning, infrastruktur och tillämpningar föreslår AI-kommissionen en koordinerande funktion inom Statsrådsberedningen kallat ”AI-task force”. Tanken är att ha en funktion som kan se till helheten, involvera nyckelaktörer och göra prioriteringar. På så sätt möjliggörs att olika AI-investeringar kan bli ömsesidigt förstärkande och generera större nytta.

– Teknikföretagen välkomnar samtliga av AI-kommissionens förslag som presenteras i färdplanen. Det är i stort bra och nödvändiga insatser och åtgärder som föreslås. Vi ser dock ett starkt behov av att ge den AI-task force som föreslås ett bredare mandat. Sverige behöver ett CTO-kontor, det vill säga en funktion med huvudansvar att samordna, utveckla och implementera alla nyckelteknikområden i Sverige – inte bara AI, säger Pia Sandvik, vd på Teknikföretagen.

Förslaget om ett CTO-kontor vilar på insikten att AI påverkar alla områden. På samma sätt är möjligheten att använda AI beroende av investeringar inom ett stort antal tekniker. Det gör att en koordinerande funktion inte enbart kan se till AI för att lyckas. Den behöver ha en bredare ansats som omfattar hela teknikpolitiken, där AI är en viktig del tillsammans med andra tekniker.

Angeläget med AI tillämpbar inom industrin

Teknikföretagen välkomnar satsningar på AI. Industriellt tillämpad AI, det vill säga AI till och för applikationer med fysisk anknytning; exempelvis utveckling av intelligenta produkter och tjänster, samt effektivisering och automatisering av processer och arbete är mycket angeläget. Det behöver emellertid kompletteras med långsiktiga och strategiska satsningar inom bland annat produktionsteknik, konnektivitet, elektronik, framdrivningsteknik.

– Teknikföretagen ser gärna att regeringen, som ett första steg fattar beslut om en AI-strategi för Sverige där AI-kommissionens färdplan och förslag utgör grunden.  Vi ska dock inte nöja oss med enbart AI. Målsättningen bör vara att ha en nationell teknikstrategi som omfattar alla prioriterade teknikområden för Sverige, avslutar Pia Sandvik.

Här är teknikföretagens prioriterade teknikområden

  • Cybersäkerhet - skydd av industriella system och produkter samt tillhörande lösningar för att förebygga och hantera digitala hot och attacker.
  • Industriellt tillämpad AI - utveckling av intelligenta produkter och tjänster, samt effektivisering och automatisering av processer och arbete.
  • Produktionstekniker – metoder och processer för att effektivt konstruera och tillverka produkter, vilket inkluderar automation, robotik och mekanik.
  • Systemintegration – förmåga att integrera delar (hårdvara, mjukvara, data och processer) till en helhet (komplexa system och ”system av system”).
  • Konnektivitet – infrastruktur för snabb, säker och robust uppkoppling, sammankoppling och dataanalys.
  • Framdrivningstekniker inkluderande batterier, vätgas, bränsleceller och andra fossilfria bränslen.
  • Tekniker för energisystem inkluderande infrastruktur för lagring, överföring, laddning och generering av fossilfri energi.
  • Tekniker för bearbetning av mineraler, metaller och polymerer i syfte att nå avancerade och förbättrade materialegenskaper i de cirkulära materialflödena.
  • Elektronik inkluderande halvledare, kraftelektronik, sensorer och system.
  • Mjukvaruutveckling med fokus på industriell mjukvaruutveckling, vilket behöver kombinera storskalighet, snabbhet, kvalitet och säkerhet för produkter som ofta är i ett cyberfysiskt sammanhang.

Om AI-kommissionens rapport

 

Lär mer här

Rapport https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2024/11/pressinbjudan-ai-kommissionen-overlamnar-sina-forslag-till-civilminister-erik-slottner/

AI-kommissionens Färdplan för Sverige

Från Teknikföretagen 0.2 MB

Teknikföretagens syn på prioriterade teknikområden