Almedalen 2024 Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Industrin i södra Sverige är djupt oroade över pausandet av Kriegers Flak

Vattenfall meddelade i veckan att de pausar utvecklandet av sitt vindkraftsprojekt till havs, Kriegers Flak. Projektet skulle ha varit redo att leverera 2,7 TWh fossilfri el i södra Sverige 2028. Detta är ett hårt slag mot näringslivet i södra Sverige som behöver stora volymer fossilfri el till 2030.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Nyhet
04 sep. 2024
Sakområde:

Signalen pausen skickar till näringslivet leder till djup oro i många led. Kommer fler vindkraftsprojekt till havs att pausas nu när det är tydligt att riskerna är för stora för privata aktörer att bära själva? I så fall räcker inte energin på kort sikt till alla de industrisatsningar som pågår och är planerade i södra Sverige för att ställa om mot fossilfrihet.

Teknikföretagen vill att Tidöpartierna snabbt agerar genom att även satsa på elinfrastrukturen, utöver väg och järnväg som får ökade budgetmedel de kommande åren. Det är statens roll att finansiera allmännyttig infrastruktur, såsom en förlängning av transmissionsnätet ut till havs. Det finns dessutom gott om flaskhalsintäkter från tidigare års höga elpriser i framför allt södra Sverige. En sådan satsning stör inte marknadens viktiga prissignaler och är därför ett bättre alternativ för havsvindprojekt än differenskontrakt som diskuteras för kärnkraftssatsningar.