Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Teknikföretagen: Industrin är avgörande för den svenska totalförsvarsförmågan

Svensk industri behöver spela en central roll i uppbyggnaden av totalförsvaret, både inom civila och militära områden. Teknikföretagen välkomnar regeringens proposition om totalförsvaret 2025–2030 och betonar vikten av ökat samarbete mellan industrin och Försvarsmakten för att stärka Sveriges försvarsförmåga.

Bild: Shutterstock Bild: Shutterstock

Nyhet
16 okt. 2024
Sakområde:

Den svenska industrin måste involveras i uppbyggnaden av det svenska totalförsvaret, för såväl de civila som militära delarna liksom att medel avsätts för denna tillkommande sektor. Det uppger Teknikföretagen apropå totalförsvarspropositionen (Regeringens proposition 2024/25:34, Totalförsvaret 2025-2030) som lämnades idag av regeringen.  

Där föreslås flera stora satsningar för att stärka totalförsvaret, vilket är positivt.  

 – Tekniksverige har en stor förmåga och kan bidra i såväl det civila som det militära försvaret genom sin flexibilitet, produktionsförmåga, innovationsförmåga och inte minst deras omställningsförmåga, säger Maria Rosendahl som är näringspolitisk chef på Teknikföretagen. 

Det är mycket positivt med de satsningar som aviserats kring försvarsinnovation. Ett ökat samarbete mellan civil och militär teknikutveckling måste, enligt Teknikföretagen, komma på plats för att Sverige snabbt ska kunna skapa förmåga.  

Det krävs stora framsteg i teknologisk förmåga och innovationskraft för att hantera och parera ett ökat säkerhetspolitiskt hot. Forskning och utveckling är och har varit en basplatta för utveckling av svensk industri – både för civila och säkerhetsmässiga tillämpningar. Sverige har spetskompetens inom många olika områden och denna kompetens är viktigt att vi bevarar och utvecklar.  

 – Om totalförsvarsförmågan ska stärkas fodras ökad samverkan mellan svensk industri och Försvarsmakten, säger Maria Rosendahl.   

Det som regeringen föreslår är en stor upprustning av totalförsvaret. Teknikföretagen understryker dock att vi måste sätta totalförsvarsfrågorna i en mycket större kontext där konkurrenskraft och fungerande handel är avgörande för vår förmåga. 

– Vi befinner oss i ett allt kärvare säkerhetspolitiskt läge, där vikten av fungerande handel och vikten av att företag i Sverige är konkurrensmässigt starka inte nog kan understrykas, säger Maria Rosendahl.