Almedalen 2024 Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

En ny gymnasieskola – från blankt papper

Hur skulle gymnasieskolan utformas om vi gjorde om den från grunden? I dag är teoretiska och praktiska inriktningar åtskilda, utbudet bestäms av vad elever tycker är populärt och inslagen av STEM-ämnen är få. Samtidigt råder brist på den kompetens efterfrågas av arbetsmarknaden.

Foto: Adobe Stock Foto: Adobe Stock

Nyhet
07 juni 2024
Sakområde:
Allt för få personer utbildas i de ämnen som efterfrågas av näringslivet. Detta gör att arbetsgivarna har brist på kompetens, samtidigt som unga människor saknar just kompetens för de jobb som finns. Gymnasieskolan spelar en avgörande roll för att rätta till dessa problem. Men dagens skola speglar ett förlegat synsätt, inte minst i åtskillnaden mellan teoretiskt och praktiskt inriktade utbildningar. Det återspeglas även i att STEM-ämnen har en tillbakadragen roll. Ytterligare en utmaning är att gymnasieskolans utbud av utbildning i så hög utsträckning alltid har avgjorts av vad unga elever anser är populärt.
 
Sammantaget tyder detta på att den svenska gymnasieskolan skulle behöva göras om från grunden. Att vi skulle behöv förändra den från ”blankt papper”. Evenemanget är ett samtal med fokus på kreativitet. Det är inte ett seminarium där olika uppfattningar ska stångas emot varandra, utan ett tillfälle att lyfta nya idéer och diskutera gymnasieskolans långsiktiga utveckling.
 
Medverkande:
Oliver Rosengren, Riksdagsledamot och aktiv i utbildningspolitiska frågor, (M)
Eleonora Svanberg, Fysiker med stort engagemang för STEM, har 200 000 följare i sociala medier
Rebecka Prahl, Journalist på Altinget. Omfattande bevakning av utbildningspolitiska frågor
Jon Forssell, Moderator, känd för att leda diskussioner avslappnat, med värme, tyngd och humor
 
Tid och plats:
26 juni kl. 13:15 - 13:45
Techarenan, Strandvägen 4

Teknikföretagen i Almedalen

Se hela programmet