Inom EU finns många planer och strategier på relevanta områden för att främja utveckling och konkurrenskraft. En av dessa planer täcker in ”det digitala decenniet”, en uppsättning målsättningar för att katalysera digitaliseringen. Varje medlemsland är förpliktigad att kontinuerligt redovisa vad som görs för att realisera planerna. I Sverige ligger detta ansvar på Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) som nu inkommit med en sammanställning till Kommissionen.
Sammanställningen som DIGG levererat tecknar bilden av Sverige som ett digitalt moget land med goda resultat inom digital kompetens, digitala infrastrukturer, näringslivets digitala omställning och digitalisering av offentliga tjänster. I stor utsträckning har Sverige en stark bas och god utgångspunkt.
Trots Sveriges goda resultat finns det emellertid skäl till oro. Den svenska utvecklingstakten mattats av. Konsekvensen blir att andra länder har knappat in, och till och med gått om Sverige. Tempot behöver därför öka om Sverige ska kunna bibehålla en ledande position. Mycket arbete kvarstår. DIGG betonar att det är viktigt med fortsatta satsningar för att Sverige ska behålla sin position och konkurrenskraft.
– Teknikföretagen delar DIGGs rekommendation om det omedelbara behovet av fortsatta och fördjupade satsningar för att öka takten på digitaliseringen. Vi ser därför behov av en nationell teknik- och innovationsstrategi och att vi inkluderar särskilda nationella prioriteringar som går utöver det som ska rapporteras till EU, kommenterar Patrik Sandgren vid Teknikföretagens näringspolitiska avdelning.
Sveriges målsättning inom digitalisering bör inkludera att utveckla och testa ny digital teknik och tillämpningar. Detta innebär att Sverige bör ha en ambition att nästa generations digitala system och komponenter så som 6G ska utvecklas och testas i Sverige.
– Det är rimligt att vi inte enbart tar sikte på att använda digitaliseringen utan att vi faktiskt är med och utvecklar den. Kritiska kompetensområden där vi behöver vara i framkant och investera i forskning, utveckling och innovation inkluderar programvaruteknik, halvledarsystem, radio- och mikrovågsteknik, datavetenskap, algoritmer, säkerhet, kryptering, AI och matematik, avslutar Patrik Sandgren.
Läs DIGG:s rapportering om den digitala utvecklingen i Sverige
Nationell färdplan för det digitala decenniet (digg.se)