lnspektionskampanj mot mindre nystartade företag

Arbetsmiljöverket kommer att inleda en inspektionskampanj som riktar sig till mindre nystartade företag i alla branscher. Inspektionerna inleds den 2 oktober och pågår till och med 31 mars 2024.


Nyhet
22 sep. 2023
Sakområde:

Mer information om kampanjen finns hos Arbetsmiljöverket. 

Läs mer om inspektionskampanjen https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-och-inspektioner/inspektioner-utredningar-och-kontroller/inspektion/aktuella-inspektioner/inspektion-av-systematiskt-arbetsmiljoarbete-i-mindre-foretag/

Läs mer om inspektionskampanjen

Hur kan man förbereda sig?

Börja med grunderna som är att göra en riskbedömning genom att:

  •  Undersöka vilka risker som kan finnas i verksamhetens arbetsmiljö (fysiska, organisatoriska- och sociala).
  • Gör en riskbedömning av dessa det vill säga en bedömning av hur allvarliga dom är.
  • Vidta åtgärder för att ta bort eller minska riskerna.
  • Kontrollera att de åtgärder ni har gjort har fått önskad effekt, att riskerna minskat eller är borttagna.
  • Dokumentera er riskbedömning.

Steg-för-steg: Riskhantering (kräver inlogg) /Steg-för-steg: Riskhantering/

Steg-för-steg: Riskhantering (kräver inlogg)

Mer information och stödmaterial

Inför ett inspektionsbesök är det bra att se över vilka risker ni har i er verksamhet och de rutiner ni har för att kontrollera risker i er arbetsmiljö. I er arbetsmiljö kan det finnas risker i den fysiska arbetsmiljö exempelvis maskiner, belastnings ergonomi och kemi, men det är viktigt att också tänka på den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. I den ingår bland annat arbetsbelastning och kränkande särbehandling som viktiga områden att hålla koll på. 

Viss utrustning kräver återkommande besiktning och en del moment kräver utbildningsbevis. Besiktningsintyg och utbildningsbevis kan behöva visas upp vid ett inspektionsbesök. Viss utrustning kan utsätta arbetstagarna för exponering som kräver särskild riskbedömning, till exempel vibrationer från handhållna maskiner.

Sanktionsavgifter

Några föreskrifter är belagda med sanktionsavgifter. De finns till exempel i föreskrifterna om tryckbärande anordningar, lyftutrustning, truckar, medicinska kontroller (tjänstbarhetsintyg), och kemiska arbetsmiljörisker.

Exempel på paragrafer med sanktionsavgifter:

Användning av truckar, AFS 2006:5
Enligt 19 § ska en truckförare ha skriftligt tillstånd för att få använda en truck. Sanktionsavgift 15 000 till 150 000 kr beroende på antal anställda. Observera att tillståndet inte är samma sak som förarens personliga truckkort.

Användning och kontroll av trycksatta anordningar, AFS 2017:3
Enligt kap 4, 17 §, ska det finnas rutiner (skriftliga) för fortlöpande tillsyn av trycksatt anordning av klass A eller B. Sanktionsavgift 10 000 till 100 000 kr beroende på antal anställda.

Enligt kap 5, 2 §, får tryckkärl av klass A eller B, avsedda för luft, inte vara trycksatta om det inte är godkända för det av ett kontrollorgan. Sanktionsavgift 15 000 kr per trycksatt anordning som inte är godkänd.

Besiktning av lyftanordningar och vissa andra tekniska anordningar, AFS 2003:6
Enligt 4 § får lyftanordningar listade i bilaga 1 i föreskrifterna användas om de är korrekt besiktade. Sanktionsavgift 40 000 till 400 000 kr beroende på antal anställda.

Enligt 27 § måste arbetsgivaren kunna visa upp senaste besiktningsintyg för en besiktningspliktig lyftanordning. Sanktionsavgift 40 000 till 400 000 kr beroende på antal anställda.

Via länken nedan finns en sammanställning av bestämmelser som är belagda med sanktionsavgift.

Ytterligare information och stöd

Mer information och stödmaterial som kan berör arbetsmiljön i mindre företag finns via länkarna nedan.

Arbetsmiljöverket:

Prevent: