Etableringsjobb – en ny typ av visstidsanställning

Teknikföretagen och Unionen har som första parter på arbetsmarknaden kommit överens om den nya anställningsformen etableringsjobb, som ska underlätta för långtidsarbetslösa och nyanlända att få jobb. Idag, 11 december skrevs avtalet, som från första januari 2024 gör det möjligt att träffa avtal om etableringsjobb för medlemsföretag inom Unionens avtalsområde.


Nyhet
11 dec. 2023
Sakområde:

Tanken är att den nya anställningsformen ska sänka risken och kostnaden för företag att anställa långtidsarbetslösa och nyanlända som inte har varit så länge i Sverige. Det ska förenkla vägen till ett första jobb och samtidigt underlätta för företag att täcka sitt kompetensbehov.

Etableringsjobb är en visstidsanställning som kombinerar arbete och utbildning där arbetsgivaren och staten delar på kostnaden. Företaget betalar en månadslön på 7 563 kronor och arbetstagaren ansöker själv om kompletterande ersättning från staten.

– Det speciella med etableringsjobben är att administrationen för företagen är förenklad, säger Anna Nordin, biträdande förhandlingschef på Teknikföretagen.

Anna Nordin och Karin Bolling-Ferrel, Guillermo Carbonari Moa Andersson

Anna Nordin och Karin Bolling-Ferrel från Teknikföretagen, Guillermo Carbonari och Moa Andersson från Unionen under avtalsskrivningen den 11 december.

Initiativet till etableringsjobb togs först av Teknikföretagen redan i samband med flyktingkrisen 2015–2016 för att minska utanförskap och öka inkludering på arbetsmarknaden. Regeringen har nu genomfört nödvändiga regeländringar enligt parternas krav och som ett sista steg för att göra detta möjligt har Teknikföretagen och Unionen kommit överens om den nya anställningsformen etableringsjobb.

Fakta om etableringsjobb

I Teknikföretagens Arbetsgivarguide hittar du mer information, steg-för-steg-guide och blanketter om etableringsanställning. 

Klicka här för att komma direkt till guiden.