Den 1 april 2024 är lönerevisionstidpunkten för både tjänstemän och arbetare enligt Teknikavtalen – från och med då börjar de nya lönerna att gälla. Avtalen skiljer sig dock åt på flera punkter. I intervjun nedan svarar Anna Nordin, biträdande förhandlingschef, på vilka delar som är viktiga att komma ihåg. I Teknikföretagens arbetsgivarguide finns även en samlingssida med allt du behöver tänka på inför lönerevisionen, se länk längst ner på sidan.
Utrymmet på tjänstemannasidan
Löneavtalen med Unionen och Sveriges Ingenjörer är så kallade ”processavtal”. Det innebär att de lokala parterna själva utformar löneprocessen och diskuterar de ekonomiska förutsättningarna för lönerevisionen vid bolaget.
– När bolaget går bra och det finns möjlighet kan utrymmet bli större. På motsvarande sätt finns en möjlighet för de lokala parterna att enas om en lägre nivå när verksamheten har sämre förutsättningar, säger Anna Nordin.
Frågan om hur stort utrymmet för lönerevisionens ska vara kan skapa spänningar mellan de lokala parterna. Hur kan man som bolag hantera det?
– Bolaget behöver förbereda sig väl. En idé kan vara att låta CFO beskriva de ekonomiska och marknadsmässiga förutsättningarna för de fackliga företrädarna tidigt i processen.
Vid oenighet är det bolaget som beslutar om löneutrymmet ska vara på eller över märket.
– Det är dock alltid en fördel om parternas diskussion leder till att de fackliga representanterna kan förklara för sina medlemmar varför det blev en viss nivå, fortsätter Anna.
När det kommer till att bestämma hur stor löneökning en enskild tjänsteman ska få säger Anna Nordin att fokus ska ligga på lönesamtalet med medarbetaren.
Enligt avtalet med Unionen och Sveriges Ingenjörer diskuterar först bolaget med det lokala facket. Sedan samtalar chefen med tjänstemannen om lönen.
"Vid lönesamtalet ska arbetsgivaren också kommunicera vad som krävs för en löneförhöjning."
– Kollektivavtalets löneprinciper är utgångspunkten för hur lönerna ska sättas. Viktiga faktorer där är hur tjänstemannen presterar och utvecklas i arbetet. Vid lönesamtalet ska arbetsgivaren också kommunicera vad som krävs för en löneförhöjning, fortsätter hon.
Efter lönesamtalen har företaget en avslutande förhandling med Unionen och en uppföljning med Sveriges Ingenjörer. Vid tvist finns en så kallad stupstock för hur stora löneökningarna på bolaget ska vara.
Lönerevision med IF Metall
Löneavtalet med IF Metall är ett så kallat ”pottavtal” där arbetarnas löner ligger till grund för pottberäkningen som ska göras.
– Inför kommande lönerevisionsförhandlingar är det bra att fundera över lönestruktur och lönekriterier, säger Anna Nordin.
– Har bolaget en lönesystematik eller ett lönesystem är det bra att gå igenom dessa inför revisionsförhandlingarna och se att målen för bolaget uppnås. Saknar bolaget en systematik går det bra att tillämpa löneprinciperna i kollektivavtalet, fortsätter Anna.
Löneavtalet med IF Metall är i stora delar dispositivt – bortsett från lönepottens storlek. Det betyder att det går att komma överens om annat med IF Metall lokalt. Det kan exempelvis handla om att komma överens om en högre eller lägre individgaranti.
– IF Metalls avtal innehåller inga krav på lönesamtal i samband med lönerevisionen men det rekommenderas ändå att sådana samtal hålls. Det är alltid bolaget som meddelar löneförändringar till medarbetarna, påpekar Anna Nordin.
"Lönen är en betydande kostnad för arbetsgivaren, men den är också viktig eftersom den är ett styrmedel för att uppnå önskat resultat för bolaget."
Anna Nordin betonar att lönen är en betydande kostnad för arbetsgivaren, men den är också viktig eftersom den är ett styrmedel för att uppnå önskat resultat för bolaget.
– Nyckeln till en lyckad lönerevision är ofta att skapa rätt förväntningar som är förankrade i den kontext företaget och arbetstagarna befinner sig i. Det skapas genom en tydlig kommunikation och dialog med fack, chefer och arbetstagare, avslutar Anna Nordin, biträdande förhandlingschef på Teknikföretagen.
I Teknikföretagens arbetsgivarguide kan du läsa mer om förutsättningarna för lönerevisionen 2024 och vad du som arbetsgivare behöver tänka på. Den 30 januari kommer vi även att släppa ett webbinairum om lönerevisionen, som också hittas i Arbetsgivarguiden.