Regeringen har under våren 2023 tagit initiativ för att öka samordningen mellan bistånd, handel och företagande i högre utsträckning än tidigare och på nya sätt. Syftet är att gynna tillväxt i både Sverige och internationellt genom att utvecklingsbistånd och handel samordnas och fördjupas. Samordningen berör de cirka två tredjedelar av den svenska biståndsbudgeten som kallas utvecklingsbistånd, som uppskattas till 35 miljarder kronor. Den avser dock inte det humanitära biståndet på cirka nio miljarder kronor som fördelas efter behov vid kriser och katastrofer.
För regeringen handlar det om att mottagarländerna ska ges möjlighet att själva skapa företag, jobb och handel, i stället för att vara passiva mottagare av bistånd. Genom handel ökas exportmöjligheterna för svenska företags varor och tjänster, samtidigt som det är ett sätt att bidra till tillväxt i mottagarländerna. I en förlängning kommer dessa länder kunna öka sin handel med omvärlden i stort. Förändringen ska dock inte innebära så kallat bundet bistånd, med motkrav på att ”köpa svenskt” för att få bistånd, men ska ändå öppna för att ge svenska företag större möjligheter att exportera sina produkter och lösningar till mottagarländerna.
Teknikföretagen ser mycket positivt på regeringens initiativ. Dels för att samordningen kan ge svensk industri tillväxtmöjligheter och fler svenska jobb, dels för att den har potential för att på ett mer djupgående sätt främja ekonomisk tillväxt i länder och regioner som är i stort behov av större ekonomiska resurser. Det är effektiv fattigdomsbekämpning.
Initiativet är också positivt då det bidrar till att lindra klimatkrisen. Fattigare länder saknar oftast både ekonomiska resurser och teknologiska förutsättningar för att genomföra en grön omställning. Med den ökade samordningen förbättras förutsättningarna i båda avseenden.
Samtidigt ser Teknikföretagen att förändringen behöver fyllas med ett konkret innehåll och en tydlig färdplan för hur förändringen ska gå till. Här behöver regeringen och ansvariga myndigheter samarbeta nära med industrin. Den svenska industrin har lång erfarenhet av export till länder runt om i världen, och det är av stor vikt att dessa företags erfarenheter tas tillvara.
Teknikföretagen har redan bidragit med inspel till regeringen med förslag på områden som behöver ses över. Det handlar bland annat om att se över systemet med exportfinansiering och att bygga institutioner samt stärka kapaciteten i mottagarländerna för att stärka förmågan att integreras bättre i världshandeln och i den globala ekonomin.