Nettoomsättningen ökade med höga 18,6 procent. Producentpriserna ökade med 8,8 procent, vilket var klart högre än historiskt genomsnitt. Samtidigt var efterfrågan och konjunkturläget påfallande starkt och produktionsvolymen ökade med 9,0 procent. Även detta klart högre än historiskt genomsnitt. Framför allt ökade produktionsvolymen i motorfordonsindustrin kraftigt. I övriga delbranscher ökade produktionsvolymen måttligt men minskade i metallvaruindustrin.
För teknikindustri sammantaget uppgick vinstmarginalen efter avskrivningar (EBIT) till 7,7 procent, vilket är högre än genomsnittet på 4,2 procent 2000–2022. Avkastningen på sysselsatt kapital uppgick till 16,0 procent, även det högre än historiskt genomsnitt på 9,4 procent. Kapitalomsättningen ökade och bidrog till den ökade avkastningen. Den blev dock med 1,18 ggr något lägre än historiskt genomsnitt på 1,22 ggr. Vid omfattande ökning i nettoomsättning och omfattande prisökningar ökar vanligtvis kapitalomsättningen då värdering av anläggningstillgångar i normalfallet tas upp till anskaffningsvärde justerat för avskrivningar.
Tillverkare av motorfordon är den största delbranschen i teknikindustri sett till nettoomsättning. Jämfört med övriga delbranscher i teknikindustri är denna delbransch historiskt sett en lågmarginalbransch. Här förbättrades både kapitalavkastning och EBIT till höga nivåer 2023. EBIT uppgick till 6,8 procent och vi måste backa till senare delen av 1980-talet för att finna motsvarande siffror. Omfattande finansiella intäkter bidrog också i hög grad till kapitalavkastningen.
I den andra stora delbranschen, maskinindustrin, ökade också avkastning och vinstmarginaler. Kapitalomsättningen minskade dock något, särskilt lageromsättningen. Jämfört med teknikindustri sammantaget ökade nettoomsättningen måttligt eller med 8,3 procent. Denna tillväxttakt var också lägre än år 2022 då nettoomsättningen för maskinindustrin ökade med höga 16,7 procent.
I metallvaruindustrin, där åtskilliga underleverantörer återfinns, var EBIT 2023 oförändrad på 7,5 procent jämfört med 2022. Avkastningen minskade men i liten omfattning som följd av minskad kapitalomsättning
Tillverkare av elteknik och elapparatur visade sammantaget rörelseförlust. Avkastningen på sysselsatt kapital var dock svagt positiv genom bidrag från finansiella intäkter.
För tillverkare av elektronik och instrument, där bland annat medicinteknik ingår, minskade rörelsemarginalen och avkastningen 2023 för tredje året i rad. År 2020 och i viss mån 2021, som var präglat av pandemin visade nyckeltalen för denna delbransch höga nivåer, bland annat som följd av tillfälligt hög efterfrågan på medicinteknisk utrustning.
Ser vi till storleksgrupper av företag fortsätter småföretag eller de med färre än 75 anställda att visa positiva nyckeltal. De senaste 37 åren har småföretag sammantaget aldrig visat rörelseförlust. EBIT minskade förvisso jämfört med år 2022 men ligger högre än historiskt genomsnitt. Storföretag eller de med fler än 500 anställda hade också en förbättrad avkastning och förbättrade vinstmarginaler jämfört med år 2022. Storföretag är samtidigt den enda storleksgrupp som under dåliga ekonomiska tider visar förlust, ibland klart omfattande.
Historiska tidsserier med ekonomiska nyckeltal att ladda ner som excelfil finns här intill.