Konjunkturrapporter 30 juni

Tema grön omställning - Rapport Almedalen 2023

Möjligheterna med investeringarna som drivs av den gröna omställningen är stora. Att alla satsningar lyckas eller går att genomföra är samtidigt inte givet. Helt avgörande är nämligen att ett antal ramvillkor kommer på plats.

Ladda ner rapporten

Det första handlar om säkerställande av elförsörjningen. Enbart industrisatsningarna i Norrland bedöms öka elbehovet med ca 90 TWh på bara drygt två decennier. Det motsvarar i storleksordningen 10 normalstora kärnreaktorer eller många tusen vindkraftverk. För att satsningarna ska lyckas krävs krafttag på elområdet. Ödesfrågan handlar om att säkra tillgången till fossilfri el där och när den behövs, till ett konkurrenskraftigt och rimligt stabilt pris.

De pågående och planerade industrisatsningar innebär även ett behov av ytterligare cirka 30 000 anställda inom industrin de närmaste åren. Sammantaget innebär satsningarna, om de fullföljs enligt planerna, en sysselsättningsökning på ca 50 000 personer i industrins värdekedja, enligt Industriekonomernas beräkningar. Till detta kommer ännu fler jobb inom handel, tjänster, service, offentlig sektor, etcetera. Dessa personer står naturligtvis inte beredda. Det krävs stort fokus från politiskt håll för att få fram denna kompetens. Främst en reform av utbildningssystemet, men även ökad arbetskraftsinvandring, aktiv arbetsmarknadspolitik och bekämpning av arbetslöshet.

Råvarufrågorna har även aktualiserats under senare år. En av utmaningarna är omställningen inom fordonsindustrin som väntas medföra att det blir 30 gånger fler elfordon 2030 jämfört med idag. Det i sin tur väntas medföra att efterfrågan på exempelvis litium, kobolt, mangan och nickel ökar flerfaldigt. Företag inom tekniksektorn kommer i första hand vara intresserade att få säker tillgång till kostnadseffektiva rå- och insatsvaror. Om inte goda villkor för råvaruutvidgning i Sverige kommer på plats kommer därför industriföretagen att vända sig till utländska leverantörer.

Bättre fungerande och mera förutsebara tillståndsprocesser krävs sammantaget för att den gröna omställningen ska kunna genomföras i praktiken. I annat fall blir det omöjligt att tillgodose resursbehov och investeringsplaner för alla de projekt som väntar i den kommande svenska industriboomen. Betydelsen av förutsägbara regler och policystabilitet är avgörande för Sveriges konkurrenskraft. Nuvarande tvistebaserade system har ofta svårt att hantera målkonflikter mellan miljö-, klimat- och ekonomisk nytta. En del av problematiken skulle kunna läggas till rätta genom en förändring i hur befintligt regelverk tillämpas.


Ladda ner

Publicerades 30 juni 2023