I år har tekniska konsulter i Sverige mött en lägre efterfrågan. Många kunder till konsultsektorn, som industri men även byggsektorn, har nu sett om sin ekonomi och reducerat inköp av konsulttimmar. Enligt senaste data från SCB minskade nettoomsättningen för tekniska konsulter med höga 13,3 procent i årstakt tredje kvartalet i år. Med lägre efterfrågan har också antalet anställda minskat. Detta skedde redan med början under inledningen av 2023 och därefter med få undantag fortsatt sedan dess. Data över anställda släpar något men antalet minskade något eller med 0,5 procent i årstakt andra kvartalet i år. Data för tredje kvartalet presenteras nästa vecka och det mesta tyder på att antalet anställda fortsätter minska.
Utöver hårda kvantitativa data visar även kvalitativa data från Konjunkturinstitutet att bedömningen av storleken på uppdragsvolymen (för industrin kallas det orderstock) ligger nu med index 91,7 under normalindex 100. Under 2022–2023 låg index på eller något under index 110 eller den nästa högsta nivån sedan mätningarna startade 2012.
Nettoomsättningen bedöms minska med 8 procent i löpande kronor i genomsnitt i år. Denna bransch har visat stadig tillväxt i över tjugo år undantaget några få år som finanskrisen 2009 eller år 2011. Nettoomsättningen ökade till och med marginellt under pandemiåret 2020. Vi bedömer att även efterfrågan för tekniska konsulter gradvis kommer att tillta nästa år, precis som vi förväntar oss ske för Sveriges industri enligt vår senaste konjunkturprognos. Såväl arkitekter och tekniska konsulter som vänder sig till byggsektorn har naturligtvis känt av en klart försämrad efterfrågan. I takt med att ränteläget fortsätter ner kommer även aktiviteten i byggsektorn att tillta även om det är långt kvart till den efterfrågan vi såg under 2022–2023. Med ökad industriproduktion 2025 och tilltagande industriinvesteringar på sikt ökar också efterfrågan från industrin.
Sverige har störst andel tekniska konsulter inom EU
Teknikföretagens tredje avtalsområde, tekniktjänstearbetsgivarna TTA, består främst av tekniska konsulter samt teknisk provning och analys men även arkitekter. Det är lite ont om jämförbara data på global basisför att belysa förekomsten av tekniska konsulter eller konsulter i allmänhet. Men för EU:s övriga medlemsländer finns jämförbara data genom harmoniserad statistik från Eurostat. Data visar följande:
Antalet anställda i branschen tekniska konsulter, SNI 711, i Sverige är högst inom EU eller 10,9 anställda per 1000 invånare. Inget land är riktigt i närheten av denna siffra. På andra plats finner vi lilla Luxemburg med 8,0 anställda per 1000 invånare. Genomsnittet för EU ligger på 4,5 anställda. För Tyskland är siffran 6,1, Frankrike 3,9 och Italien 3,5 anställda per 1000 invånare. Finland ligger på 7,0 anställda.
Dessa data återspeglar troligtvis så kallade komparativa fördelar i det att Sverige har relativt gott om en teknisk kompetens eller tekniskt utbildade jämfört med andra länder. Det kan också återspegla att Sverige har institutionella trögheter när det gäller arbetsmarknadens funktionssätt och därmed höga transaktionskostnader. Det kan vara svårt eller kostsamt att anställda personal för en begränsad period med de regler Sverige har för anställning och dess upphörande. En så kallad konsultsektor, vilken den än må vara, kan bli relativt stor genom att merparten av kostnader för anställning och anställningens upphörande tas av konsultföretag. Deras kunder är beredda att betala en peng för att i någon mån reducera dessa kostnader som de själva skulle kunna ha tagit fullt ut. Det finns naturligtvis andra orsaker att en konsultsektor kan vara stor jämfört med andra länder, exempelvis asymmetrisk kunskap/information. Det innebär att ett konsultföretag besitter kunskaper som inte är fullständigt eller fritt tillgängligt i näringslivet i stort och säljer denna kunskap på öppna marknaden.
Vad är tekniska konsulter?
Denna delbransch klassificeras enligt svensk näringsgrensindelning som bransch SNI 71. Den innefattar arkitekter, tekniska konsulter som vänder sig till industriteknik, bygg-och anläggning, energi, miljö, vatten och värme och elteknik. Därutöver återfinns också företag som tillhandahåller teknisk provning och analys.
Nettoomsättningen och anställda ovan gäller för hela SNI 71. Data från Konjunkturinstitutet gäller enbart tekniska konsulter. Tekniska konsulter sett till nettoomsättning utgör 90 procent av hela SNI 71, arkitekter och företag inom teknisk provning och analys 5 procent vardera. SNI 711 exkluderar teknisk provning. En preliminär skattning för nettoomsättningen är 248 Mdr kronor år 2023 för SNI 71. Nettoomsättningen för tillverkande teknikindustri är preliminärt 1 380 Mdr kronor samma år.
Teknikföretagen har även medlemmar inom IT-och datakonsulter. Majoriteten ligger inom Teknikavtalet Unionen/Ledarna/SV. Ingenjörer då IT-företagen är bolagiserade och kodade som tjänsteföretag men där ”mamman är industriföretag”.