Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Låg inflation – minskad tillväxt

De indikatorer som dök upp visade att industriproduktionen I Sverige i juli, som SCB presenterar som produktionsvolymer enligt det så kallade PVI-index, minskade med 1,7 procent i årstakt. För perioden januari-juli i år har industriproduktionen minskat med 1,3 procent jämfört med samma period förra år vilket är lite sämre än förväntat. Produktionen i byggsektorn, som påverkats negativt av tidigare höga räntenivåer, minskade med 7,4 procent i årstakt.

Foto: Sofia Sabel Foto: Sofia Sabel

Ekonomisk analys
13 sep. 2024
Sakområde:

En lite ljuspunkt var tjänstesektorn exklusive bank och försäkring där produktionsnivån var 0,2 procent högre i juli än juli förra året. För perioden januari-juli i år var produktionsnivån för tjänster 0,4 procent lägre än motsvarande period förra året och därmed långt ifrån den årliga genomsnittliga tillväxten 2010-2019 på tre procent per år.

Sverige BNP-nivå är på samma nivå andra kvartalet 2024 som sista kvartalet 2021. Nolltillväxt således, även om det ibland hoppat upp ett kvartal till ett annat men som följts av minskning. Den så kallade BNP-indikatorn för juli visade en liten minskning från juni. Sammanfattningsvis, ingen av de tre huvudsektorerna sammantaget visar något starkt momentum även om det finns enskilda undantag. Lika svag utveckling visar även ekonomisk tillväxt i Tyskland, nolltillväxt sedan fjärde kvartalet 2021.

Har Sverige gått igenom en period av i stort sett nolltillväxt tidigare? Ja faktiskt.

Efter finanskrisen 2008-2009 tog tillväxten tillfälligt fart för att gå i stå med början av den så kallade eurokrisen som inleddes sommaren 2011. Perioden andra kvartalet 2011 andra kvartalet 2013 var Sveriges BNP-nivå oförändrad innan det tog lite bättre fart därefter. Finansiella obalanser och låg efterfrågan från hela euroområdet påverkade Sveriges ekonomiska tillväxt. Krisen hade också föregåtts av ett begränsat inflationstryck under 2010 med höjda styrräntor från ECB och Riksbanken som följd. Under 2010 såg ingen eurokrisen komma. De två fick dock snabbt byta fot och ECB nådde nollränta redan i juli 2012. Det tog lite längre tid för Riksbanken att nå denna nivå.

Varje ekonomisk chock har sin story. Ibland finns det något gemensamt dem emellan, ibland inte. Nu väntar alla på ytterligare räntesänkningar som kan bidra till lite bättre fart i ekonomin. Men som centralbanker brukar vidmakthålla; penningpolitiken verkar med fördröjning.

Inflationstakten i Sverige

Inflationstakten i Sverige enligt KPIF, som till skillnad från KPI inte påverkas av ändrade räntesatser på hushållens bolån, var 1,2 procent i augusti. En låg siffra. KPI totalt hamnade på 1,9 procent. Bland annat bidrog lägre priser på energi och drivmedel. Förutom att det politiska systemet kan dribbla med energipriser via skatter och avgifter av olika slag kan inte Riksbanken påverka energipriser. Ser vi då i stället på KPIF exklusive energi går det åt rätt håll även här eller 2,2 procent i augusti.

Inflationstakten för tjänster exklusive boendetjänster behöver avta ytterligare något. Det är i och för sig på gång även om det går lite långsamt. I augusti uppgick tjänsteinflationen till 3 procent i Sverige, vilket också var fallet juli i år. De är rejält lägre än genomsnittssiffran för juli och augusti förra året på 8,6 procent. Som vi rapporterat förut, det ligger tre räntesänkningar i korten de månader som är kvar i år.

produktionsvolym

Fotnot: Nolltillväxt under en period, om än begränsad, förekom också under den så kallade IT-krisen i början av 2000-talet. Det finns främst fyra perioder med minskad BNP tillväxt i Sverige. År 1977 är förknippat med sviterna av kostnadskrisen 1974-1976. Därutöver visade finanskriser 1991-1993, 2008-2009 och nu senast pandemin 2020 tillbakagång.

Juli är en månad av semester och ledighet. Produktionsnivån är utan konkurrens den absolut lägsta under ett kalenderår för merparten av Sveriges näringsgrenar. Metoder finns dock för att justera för detta, men sommarmånader ska ändå tolkas med försiktighet.


Senaste ekonomiska analyserna