Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Få över 50-strecket i veckans PMI-skörd

Igår publicerades konjunkturmätaren inköpschefsindex (PMI) för olika delar av världen. Sammantaget visar det på att inköpschefer runt om i världen har en väldigt spridd bild av läget på både varu- och tjänsteproduktionen.

Foto: Maja Brand / Bredda bilden Foto: Maja Brand / Bredda bilden

Ekonomisk analys
25 okt. 2024
Sakområde:

Indexet är under lupp sedan den europeiska centralbanken ECB uttryckt att utvecklingen av tillväxtindikatorer såsom PMI i kombination med inflationsutfallen kommer ha stor inverkan på deras räntebeslut framöver. Det är också ett intressant mått då den brukar vara en relativt bra ledande indikator för BNP-utvecklingen.  

Inköpschefsindex är en enkel konjunkturmätare som sammanställer svar på frågor om hur inköpschefer ser på orderingång, produktion, sysselsättning och leveranstider från den senaste tiden. Ett indexvärde över 50 indikerar expansion vilket till exempel kan innebära att orderingången har ökat. Ett svar under 50 indikerar kontraktion, vilket kan tolkas som att den senaste tiden har varit lite svårare än tidigare.  

Marginellt mer positiv bild av framtiden än förväntat

För hela Euroområdet befinner sig fortfarande PMI strax under 50-sträcket, men steg från 49,6 i september till 49,7 i oktober. Det innebär att indexet kom in strax under förväntad nivå. För varuproducerande företag är bilden dystrare, för vilka indexet landade på 45,9. Det är dock en förbättring jämfört med tidigare månader. Eftersom tjänsteproducerande företag rapporterar en marginellt sämre bild jämfört med september kan det tänkas att det är de varuproducerande företagen som lyfter indexet jämfört med tidigare perioder. Men det är onekligen fortfarande en dämpad bild som företagen delar med sig av, vilket de har gjort de senaste två åren.  

För tyskt PMI skedde det en liten ljusning jämfört med föregående månad. Även för tyska varuproducerandeföretag, som rapporterat månatliga värden under 50 sedan mitten av 2022, verkar den nedåtgående trenden ha vänt upp, från väldigt låga nivåer till lite mindre låga nivåer. För oktober rapporterade företagen 48,2 för både varu- och tjänsteföretag, men endast 42,6 avseende varuproducerande företag. Avseende både det kombinerade måttet för varu- och tjänsteföretag samt för endast varuproducerande företag var månadens siffror högre än konsensus som låg 47.6 respektive 40,8.

Franska företag verkar inte uppleva samma ljusning. PMI för franska företag har gått från dystert till ännu dystrare, från 48,6 i september till 47,3 i oktober, som var betydligt sämre än förväntat.

Sedan slutet av första kvartalet 2023 har amerikanska inköpschefer rapporterat att orderingång, produktion och leveranstider förbättrats något. Indexet har dock vänt nedåt sedan mitten av året, drivet av ett betydande fall i delindexet för tillverkningsindustrin. I oktober skedde dock en marginell förbättring i det sammanvägda indexet för varu- och tjänsteföretag jämfört med september. För varuproducerande företag noterades indexet på 47,8, medan delindexet för tjänsteproducenter noterades på 55,3.

Eftersom PMI är en volatil konjunkturindikator ska vi inte lägga alltförstor betydelse vid enskilda månaders förändringar men att ett flertal länders inköpschefer ger en mer positiv bild framöver ger oss ändå lite hopp för framtiden. 

Index för Kina enligt Caixin för oktober kommer först den 1 november men septembervärdena kan vara intressanta att kasta ett öga på. För både varu- och tjänsteproducerande företag sjönk PMI från 51,2 i augusti till 50,3 i september 2024. The National Bureau of Statistics of China rapporterade att deras inköpschefs index för varuproducerande företag i september landade på 49,8, vilket är en ökning jämfört med augustisiffran på 49,1.

Sammantaget är det en något ljusare bild som ges framöver, även om det finns vissa skillnader. Trots att flera länder har gått från sämre till lite bättre är bara Storbritannien och USA som rapporterar värden över 50, vilket ändå ger en indikation på att framtidsutsikterna inte är på topp.