Almedalen 2024 Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

BNP steg svagt i november

Nya data visar att BNP steg i november både jämfört med oktober (+0,2%) och jämfört med november förra året (+0,9%). Ökningen drevs av ett positivt bidrag från nettoexporten av varor och är därmed sannolikt kopplat till en svag krona. Vi har därmed BNP-utfallet för nästan hela 2023 och det ser ut som att produktionen hamnar på en i stort samma nivå som under 2022. Detta är i stort i linje med vår senaste prognos som var en svag nedgång i BNP under 2023 på 0,4 procent.

Bild: Skapad med hjälp av Midjourney Bild: Skapad med hjälp av Midjourney

Ekonomisk analys
12 jan. 2024
Sakområde:

Stigande BNP i november

BNP-indikatorn för november visar en ökning i BNP med 0,2 procent från oktober, säsongsrensat. Aktiviteten i ekonomin var även högre än i november för ett år sedan, kalenderkorrigerat plus 0,9 procent. För perioden januari-november är BNP-indikatorn i genomsnitt i stort oförändrad. Kräftgången i årstakten som pågick under 2022 fortsatte under 2023 men sedan oktober och november har årstakten återhämtat sig och stigit (se diagram nedan till vänster).

BNP-indikatorn-steg

I november var Industriekonomernas prognos att BNP-tillväxten 2023 skulle bli svagt negativ, -0,4 procent. Bedömningen var att BNP under fjärde kvartalet skulle öka svagt, +0,2 procent. Sedan dess har vi fått Nationalräkenskapsdata för tredje kvartalet som var något starkare än väntat. BNP-indikatorn för oktober studsade sedan upp, drivet av ett positivt bidrag från nettoexporten av varor och därmed sannolikt delvis en effekt av en svag krona. Även det positiva utfallet för november drevs av svag import och positiv nettoexport. Mycket tyder nu på att BNP under det fjärde kvartalet ökade något mer än väntat, runt 0,5 procent (se figur ovan till höger).

Prognosen för BNP ser utifrån dessa data i dagsläget hyfsat rimlig ut. Givet en kvartalstillväxt på +0,5 procent under fjärde kvartalet landar BNP för helåret på minus 0,2 procent. Men som tidigare påpekats är BNP-indikatorn just en indikator och baseras på ett begränsat statistiskt underlag. Revideringar är därför vanliga. Det är därför viktigt att titta på mer detaljerad statistik. Se artikeln: Som väntat svag konsumtion och produktion i november.

bnp-for-2023-ungefar-pa-samma-niva