Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Arbetsmarknadsläget – ökade varsel under 2023

Arbetsförmedlingen presenterade antalet lediga platser och varsel för december 2023 i veckan. Antal lediga platser för energi- och försvarsrelaterade delbranscher inom Teknikindustri är på historiskt hög nivå samtidigt som lediga platser för övriga delbranscher fortsätter att vika ner sig.


Ekonomisk analys
19 jan. 2024
Sakområde:

De senaste månaderna har efterfrågan på arbetskraft avtagit något för energiteknisk industri. Här har vi också redan sett en exceptionell ökning i faktiskt antal anställda, eller 30,3 procent mellan andra halvåret 2021 till andra halvåret förra året. Den delbransch som slog all time high (igen) av lediga platser i december var övriga transportmedel som till 80 procent består av stridsfordon för luft, vatten och land. Här rapporterades 701 lediga platser i december att jämföra med månadsgenomsnittet på 105 stycken för perioden 2000-2022. Olika intressen i Sverige talar om underhållsskuld för exempelvis bostäder och infrastruktur. Det är ingenting mot den skuld Sveriges politiker har gentemot dess befolkning vad gäller underhåll och inköp av försvarsmateriel/utrustning.

Varslen i industrin ökade

Antalet varsel om uppsägning för industrin sammantaget ökade något i december jämfört med den närmast föregående tremånadersperioden och uppgick till 1 100 personer (säsong och kalenderjusterat). Totalt uppgick antalet varsel i industrin år 2023 till 11 800 personer, att jämföra med 4 300 år 2021 och 5 500 personer 2022.

Arbetsförmedlingen presenterar numera inte varsel per delbransch i industrin. Sett i ljuset av antal anställda och produktionsvolym för olika delar i industrin har antalet varsel antagligen varit högst inom delar av basindustrin, möbel-och husbyggnad och livsmedelsindustri. På övriga arbetsmarknaden exklusive industrin ökade antalet varsel till 62 400 personer 2023, upp från 25 700 år 2022.

När Sveriges samlade ekonomiska tillväxt, BNP, i bästa fall kan ha nått nolltillväxt förra året (vi räknar med lite minus) är försämrat arbetsmarknadsläge knappast förvånande. I vår senaste konjunkturöversikt räknar vi med något minskad sysselsättning i år på hela arbetsmarknaden samtidigt som arbetslösheten också ökar något jämfört med förra året. Arbetsmarknaden reagerar vanligtvis med fördröjning i förhållande till förändring i ekonomisk tillväxt.

Det är bra att trycket på arbetsmarknaden för Teknikindustri och övrig industri avtar. Men man måste skilja på konjunktur och struktur. Som noteras i grafiken här intill är det perioder av upp och ner i behovet av arbetskraft som inte har så mycket med struktur att göra. Ur strukturell synvinkel är Teknikindustri alltid i behov av rätt kompetens. Som vi påpekat tidigare står teknikindustri inför ständiga teknikskiften av varierande grad men också demografiska utmaningar. Det ställer särskilda krav på utbildningssystem men också kompetensutveckling i företagen. Ökat tryck av strukturella skäl är alltså bra och måste lösas genom att utbudet av rätt kompetens stiger.

nyanmalda-lediga-platser