Almedalen 2024 Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Arbetsmarknaden sviktar

Förra veckan skrev vi lite om arbetsmarknaden för industrin. I veckan kom arbetskraftsundersökningarna (AKU) för december månad 2023 som främst beskriver läget på hela arbetsmarknaden. Under loppet av 2023 har tillväxten i sysselsättningen på Sveriges arbetsmarknad avtagit kvartal för kvartal eller från en ökningstakt på 2,3 procent första kvartalet till 1,1 procent tredje kvartalet. Under sista kvartalet 2023 uppgick tillväxten i sysselsättning till 0,6 procent.

Bild: Bredda bilden Bild: Bredda bilden

Ekonomisk analys
26 jan. 2024
Sakområde:

Lägre sysselsättningstillväxt och tilltagande antal varsel men framför allt minskad produktivitetstillväxt och kraftigt ökad enhetsarbetskostnad i näringslivet bidrog till att arbetslösheten ökade under loppet av 2023. Första kvartalet uppgick öppen arbetslöshet till 7,4 procent säsongsrensat för att tredje kvartalet uppgå till 7,8 procent. Under sista kvartalet förra året ökade arbetslösheten till 8,0 procent.

För att komma till rätta med minskad produktivitetstillväxt och i frånvaro av ett ekonomiskt tillväxtmirakel behövs en anpassning av sysselsättningen vilket bidrar till en lite högre arbetslöshet. I genomsnitt förra året uppgick arbetslösheten till 7,7 procent vilket var något lägre än Industriekonomernas prognos på 7,9 procent. Vi räknar med att arbetslösheten kryper upp till omkring 8,4 procent i år samtidigt som sysselsättningen minskar med 0,4 procent.