Den säsongsrensade månadsstatistiken visar att både antalet och andelen arbetslösa ökade under september och uppgick till 8,6 procent i september 2024[1]. Även den kvartalsvisa statistiken uppvisade samma trend, där arbetslösheten steg från 8,3 procent i kvartal 2 till 8,5 i kvartal 3 2024.
Den säsongsrensade sysselsättningsstatistiken visar på att sysselsättningsgraden är oförändrad jämfört med augusti 2024, och är kvar på 68,9 procent. Att arbetslösheten kan stiga samtidigt som sysselsättningsgraden är nästintill oförändrad beror på att den totala arbetskraften har ökat.
Den månadsvisa statistiken är dock volatil och det presenterade resultatet ska därför tas med en nypa salt.
Färre tidsbegränsade anställningar
Antalet tillsvidareanställda uppgick till 4 035 000 personer och har varit relativt stabilt sedan början av 2023. Andelen kvinnor som är tillsvidareanställda är något lägre än andelen män. Andelen tidsbegränsade anställningar har däremot minskat med nästan 6 procent jämfört med samma period föregående år. Det indikerar att företag nu väljer att säga upp tidsbegränsade avtal och att de slutar nyanställa. Efter pandemin valde många företag att bibehålla personalstyrkan trots vikande efterfrågan. Under 2024 har dock varseltalen gradvis ökat och ligger nu tydligt över genomsnittet från 2024.
Stora regionala skillnader
Läget på arbetsmarknaden skiljer sig dock beroende på vilken region som analyseras. I norra Sverige är arbetslösheten som lägst, både i Västerbotten och Norrbotten är arbetslösheten betydligt lägre än för Sverige i genomsnitt. Västerbotten och Norrbottens län hade en arbetslöshet på knappt 4 procent i september 2024. Samtidigt hade södra Sverige den högsta arbetslösheten i september på ca 9 procent. Det kan bland annat förklaras av att det är fler arbetslösa ungdomar i södra Sverige samt på grund av den demografiska utvecklingen. Dessutom har flera stora projekt i norra Sverige bidragit till en stärkt arbetsmarknad.
Tuffare arbetsmarknad för kvinnor, ungdomar och utrikesfödda
Både andelen och antalet kvinnor som befinner sig i arbetslöshet är något högre jämfört män. Andelen kvinnor som befinner sig i arbetslöshet uppgick i september till 9,1 procent och under samma period var andelen arbetslösa män 8,2 procent. Skillnaden mellan könen håller i sig även när åldersintervallet förändras, andelen kvinnor som är arbetslösa i åldersintervallet 20–64 år var för september 7,5 procent och för män var andelen 7,0 procent.
Ungdomar och unga vuxna inte är lika etablerade på arbetsmarknaden, jämfört med andra grupper. Deras anställningar är i regel mer konjunkturkänsliga. Arbetslösheten för åldrarna 15–24 år var i september nära 26 procent.
Förutom ungdomar och unga vuxna, är arbetsmarknaden svårare för utrikesfödda, vilket går att se både på sysselsättningsgraden och arbetslösheten. För inrikes födda uppgick arbetslösheten till 5,9 procent i september 2024, samtidigt som arbetslösheten för utrikesfödda uppgick till 16,5 procent.
Sammanfattningsvis är nulägesbeskrivningen av arbetsmarknaden dämpad, oavsett gruppindelning. Bilden skiljer sig lite åt beroende på var i Sverige man är.
[1] Åldersgrupp 15-74 år, vilket är det som avses i analysen om inget annat anges.