Länkarna på arbetsmiljösidorna är under omarbetning med anledning av Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur som träder i kraft 1 januari 2025. Vissa länkar kanske inte kan nås pga detta under vecka 1 och 2.

Mörka signaler för industriproduktionen

Så kallad korttidsdata för Sveriges industri i mars och därmed för första kvartalet i år har presenterats under veckan. Vanligtvis visar månadsdata för industriproduktion och order en omfattande volatilitet. Kvartalsmedelvärde ger i stället en något mer nyanserad bild över sakernas tillstånd. En splittrad bild för industrin i Sverige framkommer för tillfället.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ekonomisk analys
12 maj 2023
Sakområde:

Positivt är att total industriproduktionen ökade något mellan sista kvartalet förra året och första kvartalet i år. I Sveriges basindustri ökade också produktionsnivån något efter raset som inleddes under andra kvartalet förra året. Men jämför man produktionsnivån i basindustrin med första kvartalet förra året är det fortsatt minus eller 8 procent. De två stora delbranscherna trävaru- och massa- och pappersindustrin visar en tillbakagång på 9,5 respektive 10 procent. Lägre global ekonomisk tillväxt och minskning av antal byggnadstillstånd i Sverige inverkar negativt på dessa två delbranscher. I Sveriges teknikindustri ökade också produktionen mellan fjärde och första kvartalet i genomsnitt även om mars månad var en liten besvikelse eller +-0 procent från februari i år.

Mind the gap

Mest intressant är att produktionen i Sveriges teknikindustri lever på gamla meriter. Som följd av problem i försörjningen av komponenter och insatsvaror har produktionen haft svårt att lyfta. Det är först det senaste halvåret som en ökning noteras. Orderingången har det dock inte varit något större fel på fram till mitten av förra året. Därefter har den minskat i klart oroväckande omfattning samtidigt som orderstocken krymper. Denna utveckling är inte unik för Sverige. Ett likartat förlopp ser vi också teknikindustri i Tyskland låt vara att Tyskland är något mer beroende av fordonsindustrin än Sverige, en delbransch där störningar varit mest förekommande, se även diagram nedan.

Vad händer framöver? Sannolikheten för ett positivt mirakel i orderingång exklusive försvarsprodukter framöver är liten. Det blåser alltför stark global makroekonomisk motvind och de kommande kvartalen i år förväntas bli mindre ljust för industrin även globalt.