Almedalen 2024 Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Lättare att få tag på en bra teknisk konsult

Medlemmar i Teknikföretagen består inte enkom av industriföretag. I takt med att industri- och tjänsteföretag blir alltmer integrerade och beroende av varandra ökar även medlemmar som kan benämnas industrinära tjänsteföretag eller så kallande industriella ”hangarounds”.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ekonomisk analys
05 maj 2023
Sakområde:

I dagsläget har Teknikföretagen ca 1 400 (ökar månadsvis) medlemmar i tjänstesektorn med en nettoomsättning på 616 Mdr SEK. En del av dem följer Tekniktjänsteavtalet, andra de traditionella kollektivavtalen.

Förutom handelsföretag finner vi en icke obetydlig del av tjänstemedlemmar inom data- respektive tekniska konsulter. Hur går det för de två sistnämnda? Lite siffror från Konjunkturinstitutet visar att det inte heller här är samma glada dagar som tidigare, precis som för industriföretag. Alla konsulttimmar som debiteras av data- och tekniska konsulter är inte enbart för industrin, utan en mängd olika näringar samt offentlig sektor i Sverige eller utomlands. Med begränsad eller minskad ekonomisk tillväxt i Sverige eller annorstädes vittnar KI-data om dels lägre efterfrågan på arbetskraft, dels krympande uppdragsvolymer (som för industrin brukar benämnas orderstock).

Bristtalen har lämnat all-time-high

För datakonsulter har bristen på arbetskraft minskat relativt omfattande eller till 28 procent av företagen under första kvartalet i år. Så sent som andra kvartalet förra året var motsvarande siffra höga 73 procent. En del av denna minskning kan i någon mån förklaras av att antalet anställda faktiskt ökat i hög omfattning, men också att index över volymen för inneliggande uppdrag minskat från den högsta nivån sedan dataserien startade för tjugo år sedan. Tekniska konsulter visar en likartad utveckling där bristen också var som högst för tre till fyra kvartal sedan men avtagit sedan dess. Även här visar index över volymen för inneliggande uppdrag en lägre nivå de två senaste kvartalen. Att behovet av arbetskraft avtar i dessa två tjänstebranscher är faktiskt bra då det underlättar för andra branscher och näringar som också är i behov av lite IT- och teknisk kunskap att kanske kunna anställa.

Även om både anställda och nettoomsättning trendmässigt ökar något för data-och tekniska konsulter är dessa branscher inte helt immuna från variationer i ekonomisk tillväxt. Uppsvinget för de båda tjänstebranscherna efter corona har mycket stark. Perioden 2017-2019 visade en måttlig ökning i nettoomsättning som nu återigen förefaller bli fallet i år.

andel företag med brist på arbetskraft och volym