Länkarna på arbetsmiljösidorna är under omarbetning med anledning av Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur som träder i kraft 1 januari 2025. Vissa länkar kanske inte kan nås pga detta under vecka 1 och 2.

Kinas ekonomi har kvicknat till

Ekonomin i Kina kvicknade till under första kvartalet i år. BNP-tillväxten ökade med 4,5 procent jämfört med motsvarande kvartal förra året och med 2,2 procent jämfört med närmast föregående kvartal. Data för andra kvartalet kommer att visa fin-fina siffror om man jämfört med andra kvartalet förra året då nedstängningar bland annat i storstäder minskade den ekonomiska aktiviteten.


Ekonomisk analys
20 apr. 2023
Sakområde:

Tillväxttakten förväntas då bli i häradet 7–7,5 procent för att därefter avta andra halvåret. Vi räknar med en BNP-tillväxt på fem procent för hela 2023 som dämpas till 4,2 procent 2024 då virusåterhämtningen avtar. Detta är högt i ett internationellt perspektiv, men lägre än vad Kina mäktat med tidigare.

Industriproduktionen går lite halvknaggligt för närvarande för att vara Kina eller 2,5 procent upp jämfört med första kvartalet förra året. I stället ökade tjänsteproduktionen med 5,4 procent och var därmed det främsta bidraget till den sammantagna BNP-tillväxten. Detta var i och för sig knappast förvånande då nedstängningar som sagt tidigare påverkat ”vi träffas och trivs ekonomin” en hel del. Om Kina ska sikta in sig på att bli världens största ekonomi är det just tjänster man behöver inrikta sig på. Denna sektor uppgår för närvarande till hälften av motsvarande sektor i USA. Kina passerade USA vad gäller storlek för industri och byggsektor för tio år sedan.

Byggstarter i Kina förefaller därutöver ha återhämtat sig från en historiskt låg nivå. Diverse regionala stimulanser och lägre pris på huslån har bidragit i någon mån till att stabilisera byggmarknaden. Nu är inte Kina i behov av så mycket fler byggnader. Snarare bättre sådana. Då man mäter ekonomisk aktivitet spelar kvalitetsförändringar in. Att producera färre varor och/eller tjänster behöver inte vara någon nackdel i ett så kallat nationalräkenskapssystem (som mäter värdet av alla varor och tjänster under en viss tidsperiod) om kvalitéten förbättrats. Minskad produktionsvolym kan vägas upp av ökad kvalitet. Metodböcker för nationalräkenskaper stipulerar hur man kan mäter effekter av priser, kvantiteter och kvalitet[1]. Så mycket kan man säga att världen inte längre är betjänt av exempelvis undermåliga skruvdragare av vare sig okänt eller välkänt varumärke tillverkat i Kina eller någon annanstans.

Håller Ryssland under armen

Ser vi till Kinas export har den i någon mån tilltagit under första kvartalet. Här skiljer sig det åt mellan olika länder och regioner. Export till USA och Tyskland har återhämtat sig något sedan årsskiftet. Däremot noteras en exceptionell export till Ryssland och den tidigare bilden av att Kina håller Ryssland under armarna kvarstår. Jämfört med årsgenomsnittet 2021 har export till Ryssland mer än fördubblats i mars i år och exportvärdet är nu högre än till Tyskland. Framför allt är det tekoprodukter, livsmedel, IT-hårdvara och fordon som ökar i hög omfattning. Även Rysslands import till Kina når nya höjder. Här är det som tidigare i stort sett en enda produkt eller derivat på denna som importeras eller olja och oljeprodukter. Även här var importvärdet i mars högre från Ryssland än från Tyskland, låt vara att produktjämförelser haltar rejält eller flytande jämfört med främst fasta produkter.

Kina. Export USD Index
 


[1] Se även: https://unstats.un.org/unsd/nationalaccount/pubsDB.asp?pType=4