Almedalen 2024 Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Antalet sysselsatta växer mindre

Data i arbetskraftsundersökningen från Statistikmyndigheten SCB är vanligtvis väldigt volatil från en månad till en annan justerat för säsong och kalendereffekter. Undersökningen är inte heller vad den har varit som följd av omfattande bortfall.


Ekonomisk analys
22 sep. 2023
Sakområde:

Tar vi ändå sifforna för vad de är, var antalet sysselsatta för personer 15–74 år i augusti marginellt lägre än motsvarande månad förra året. Samtidigt minskade antalet omotiverat mycket jämfört med juli säsongsrensat. 

Om vi i stället tar en titt på personer i åldern 20–64 år var det ner även här nedåt jämfört med juli men där nivån var något högre än augusti förra året. Ungdomar 15–19 år och seniorer 65–74 år förefaller ha tröttnat på arbetsmarknaden för första gången på länge. För båda grupperna är sysselsättningsnivån lägre än både i juli i år och i augusti förra året efter att ha ökat trendmässigt under ett par år.

Rejält hoppande siffror i augusti kommer fortsätta så i september men då svagt åt det positiva hållet. Trenden med svagare efterfrågan på arbetskraft kommer dock hålla i sig. Hittills i år, januari-augusti, har sysselsättningen ökat med 1,7 procent jämfört med motsvarande period förra året. För helåret 2022 ökade antal sysselsatta i genomsnitt med höga 2,7 procent. Ökningstakten växlar ner således.

Produktivitetstillväxten i näringslivet har varit negativ sedan fjärde kvartalet 2021 och det är ur produktivitet allena som välfärd och reallöner kan betalas. Produktivitetstillväxten behöver öka framöver och erfarenheten säger att det blir en kombo av förhoppningsvis ökad produktionstillväxt och i bästa fall medioker ökning i sysselsättning eller om det vill sig riktigt illa minskad sysselsättning.

Tar vi en titt på andelen företag i näringslivet som redovisar brist på arbetskraft enligt Konjunkturinstitutet noteras en successivt lägre andel alltsedan försommaren förra året. Går andelen företag med brist i näringslivet ner under medel eller lägre än vart femte företag kan vi börja sätta minustecken framför sysselsättningstillväxten i näringslivet.

Brun omställning

Inom industrin är det fortsatt högre efterfrågan på personal än näringslivet sammantaget, särskilt i teknikindustri. I teknikindustri behövs duktiga medarbetare för att exempelvis tillverka produkter som håller lede fi på avstånd eller för energieffektivisering. Produkter för omställning har teknikindustri alltid tillverkat vare sig den är grön, brun eller gredelin.

Produktion-och-arbetade-timmar-naringslivet-SverigeAlla siffror är säsongs- och kalenderjusterade.