Almedalen 2024 Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Målkonflikt när restriktioner tvingar in ekonomin i en ny nedgång

Smittspridningen av covid-19 ökar och samtidigt vidtar land efter land nya hårdare restriktioner. I en intervju kommenterar Mats Kinnwall, chefekonom på Teknikföretagen, om man gör rätt avvägning mellan åtgärderna att stoppa viruset kontra de skadeverkningar som blir konsekvensen av restriktionerna.


Ekonomisk analys
18 nov. 2020
Sakområde:

Smittspridningen av covid-19 ökar och samtidigt vidtar land efter land nya hårdare restriktioner. Görs rätt saker nu?

- Jag är inte säker på att det görs rätt saker. De ekonomiska skadeverkningarna och kostnaderna av nedstängningarna i samhället riskerar att bli enorma. Vi såg prov på det i våras när man stängde ned världsekonomi och svensk ekonomi och upplevde en historisk nedgång. Det behöver inte bli lika allvarligt den här gången, men det råder ingen tvekan om att de nya restriktioner som vidtagits kommer att skicka ned Sverige och stora delar av Europa i en ny ekonomisk nedgång.

- Man måste inse att det finns en målkonflikt. Man måste ställa de ekonomiska effekterna mot effekter av minskad smittspridning.

Gör man rätt avvägning mellan åtgärderna att stoppa viruset kontra de skadeverkningar som blir konsekvensen av restriktionerna?

- Det är svårt att säga. Jag tycker det saknas ett perspektiv som är bredare än enkom virusspridningen. Vi såg i våras hur de omfattande nedstängningarna i Sverige och inte minst på flera håll i utlandet skapade den djupaste ekonomiska nedgången sedan depressionen på 1930-talet. Det är den typen av målkonflikter som måste vägas av och då kan vi inte bara ha det epidemiologiska perspektivet.

- De länder som stängde ned sina ekonomier i våras, de får nu stänga ned igen. Man lyckades inte utrota viruset. Man har inte tagit i lika hårt nu som då, men det var inte en särskilt lyckad strategi då och jag kan tänka mig att det inte är en särskilt lyckad strategi den här gången heller.

Både många läkare och ekonomer, som till exempel Lars Jonung, varnar för de negativa effekterna på hälsa och ekonomi av restriktionerna. Vad vill du lägga till i den debatten?

- Man måste acceptera att målkonflikterna finns. Vi måste få in fler debattörer med annat perspektiv när vi diskuterar åtgärder mot virusspridning. Jag skulle vilja att politiker och beslutsfattare i allmänhet erkänner den här målkonflikten och tar upp den i debatten så att vi kan få ett bredare perspektiv.

Torsdagen den 19 november fortsätter Mats Kinnwall att diskutera pandemi och ekonomi på ett webbinarium tillsammans med Torbjörn Isaksson, chef för makroekonomisk analys på Nordea, och Johan Giesecke, f d statsepidemiolog och professor emeritus vid Karolinska Institutet, i samband med att Teknikföretagen presenterar en ny konjunkturprognos. 

Välkommen att följa webbinariet som startar klockan 10.00. Läs mer här.

Mer på Teknikföretagen /Teknikföretagens konjunkturrapport: Double-dip i Europa!/

Teknikföretagens konjunkturrapport: Double-dip i Europa!