Stort intresse för gröna supermaterialet

Med backning från flera av svenska och internationella industriföretag vill nystartade Papershell få bland annat bilindustrin att ersätta plast och glasfiber med sitt eget träbaserade supermaterial. “Sverige har goda förutsättningar för ett materialunder”, säger grundaren Anders Breitholtz.

Papershell har nyligen byggt ut produktionskapaciteten fabriken i Tibro. Papershell har nyligen byggt ut produktionskapaciteten fabriken i Tibro.

Medlemsföretag
12 mars 2024
Sakområde:

Det har gått fort för Papershell – från starten 2021 till att hamna på tidningen Wireds lista över de 100 hetaste startuperna i Europa 2023. Under våren 2024 startar företaget också sin tredje produktionslina i västgötska Tibro.

Vd:n och medgrundaren Anders Breitholtz skulle dock gärna se att utvecklingen gick ännu snabbare:

– Det har pratats om hållbarhet hur länge som helst men nu får det vara färdigworkshoppat. Vi vill göra något på riktigt, här och nu, med råvaror från svenska skogar, säger han och tillägger:

– Om bara svensk industri och politik kunde enas kring innovation och utveckling som vi gjorde på 1800-talet skulle vi få en enorm kraft att bygga Sveriges framtida – och hållbara – industri. Det handlar om Sveriges framtida konkurrenskraft.

Cirkulärt biomaterial som kan ersätta plast

Papershells historia börjar med att Anders Breitholtz med sin bakgrund som teknikscout snubblade över ett pappersbaserat material som han tyckte var extra intressant.

I drygt 20 år hade han letat upp innovativa material åt internationella storföretag men nu såg Anders och hans vän Mathieu Gustafsson en chans att själva bygga något industriellt, som han uttrycker det.

– Vi hittade ett cirkulärt biomaterial som inte tar åt sig vatten, kan ersätta plast och glasfiber och som det går att producera avancerade former och geometrier med, säger han.

Papershells material är pappersbaserat och kan ersätta plast, glasfiber och metaller som aluminium.

Svenska storföretag bland intressenterna

Råmaterialet i Papershells produkt är kraftpapper som impregneras med ett hemicellulosabaserat bindemedel. Materialet skärs till ark och trycks sedan till en smet som kan pressas till en mängd former.

– Applikationerna påminner om det man kan få ut av formpressad plåt, men det är mer flexibelt. På kort sikt inriktar vi oss främst mot fordon, sport och möbler men när vi byggt ut kapaciteten kan vi också inrikta oss mot bygg och elektronik och material till fasader och kretskort, säger Anders Breitholtz.

Storföretagsaktörer som Stena Metall och grundarfamiljen till skogskoncernen SCA har engagerat sig som ägare och styrelserepresentanter i Papershell och flera svenska och internationella företag har visat intresse för produkten.

Senaste tillskottet är prisinformationsföretaget Pricer som ska testa materialet i sina digitala butiksskyltar. Men här finns också biltillverkaren Polestar och andra svenska elfordonspionjärer som snöskoterföretaget Vidde som använder materialet i vissa komponenter.

– Fordonsindustrin är en elitsoldatsbransch men vi jobbar även med andra branscher som vill göra en förflyttning mot netto noll i sina materialflöden. Ofta har materialen en stor påverkan på CO2-utsläppen. De utsläppen uppstår ju så att säga på designbordet när man väljer material.

Stor potential med inhemsk råvara

Anders Breitholtz tror att det finns en stor potential för Papershells produkt. Många företag letar efter hållbara alternativ till problematiska råvaror från problematiska stater.

– Tack vare Sveriges långa tradition inom skog, papper och jordbruk har vi redan stora industriella flöden med cellulosa och restprodukter. Därför har vi väldigt bra förutsättningar för ett svenskt materielunder. Vi behöver inte långa leveranskedjor från Kina – vi kan skapa mycket själva.

Varför gick ni med i Teknikföretagen?

– Vi landade i det tack vare bemötandet och Teknikföretagens erbjudande. Nu kan vi använda Teknikföretagens beprövade rutiner och mallar. Det är ett strukturellt kapital som avlastar organisationen som gör att vi kan koncentrera oss på att bygga företaget.

 

Papershell i korthet

  • Grundades: 2021.
  • Antal anställda: 16
  • Huvudkontor och produktion finns i Tibro. “Vi ville satsa på en plats där det fanns kunskap, tradition och kompetens kring trä”, enligt grundaren Anders Breitholtz.
  • Produkt: ett pappersbaserat material som kan användas i bilar, byggelement, sportprodukter och möbler, bland annat för att ersätta plast, glasfiber och metaller som aluminium.